1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan kaupungin henkilöstöä irtisanoutuu kiihtyvällä tahdilla – henkilöstöjohtaja: "En olisi huolissani"

Työntekijöiden vapaaehtoiseen lähtemiseen ovat vaikuttaneet muun muassa kuntakentän myllerrys ja työolosuhteet.

Vaasa
Pohjalaisen mielipidekirjoituksia
Henkilökunnan irtisanomiset ovat herättäneet keskustelua paikallislehtien mielipidepalstoilla mm. PohjalaisessaYle

Vaasan kaupungilta irtisanoutuneiden työntekijöiden määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Vuonna 2018 Vaasan kaupungilta irtisanoutui 138 henkilöä omasta pyynnöstä. Tässä luvussa ei ole mukana eläköitymisiä. Vuotta aiemmin työntekijöitä erosi 123, joten kasvua on.

– En olisi huolissani siitä, jos 15 henkeä enemmän on lähtenyt viime vuonna kuin edellisvuonna, Vaasan kaupungin henkilöstöjohtaja Leena Kaunisto kertoo.

Viiden vuoden ajanjaksolla tarkasteltuna kasvu on kuitenkin merkittävä. Verrattaessa vuoden 2018 lukumäärää (138 henkilöä) vuoden 2014 vastaavaan (85 henkilöä) on kasvua jopa 62 prosenttia.

Myös Seinäjoella irtisanoutumisten määrät ovat olleet viime vuosien aikana kasvussa. Kasvu on kuitenkin maltillisempaa kuin Vaasassa. Esimerkiksi viime vuonna Seinäjoen kaupungilta irtisanoutui 72 työntekijää omasta pyynnöstä, kun vuonna 2017 erosi 70.

Kauniston mukaan erityisesti suhdanteet vaikuttavat työntekijöiden siirtymiseen Vaasassa.

– Työmarkkinat ovat vetäneet viime vuosina. Me ollaan eletty hyvää suhdannetta työmarkkinoilla Suomessa. Silloin on ihan selvää, että ihmiset vaihtavat työpaikkaa. Nykyaikana nuoret työntekijät eivät ole elinikäisiä työpaikoille, Kaunisto toteaa.

Kaunisto näkee myös hyvänä, että työvoima vaihtuu.

– Uudet työntekijät rikastavat työympäristöä uusilla ajatuksillaan.

Henkilöstöjohtamisen suhteen ongelmia?

Paikallislehtien palstoilla ja valtuustossa on viime kesänä keskusteltu aktiivisesti henkilöstön lähdöstä.

Irtisanoutumisten syiden selvittämiseksi tehtiin kesällä valtuustoaloite, jota kaupunki ei ole vielä käsitellyt. Muun muassa kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Tomi Kaunismäki on ottanut kantaa lehdessä ja sosiaalisessa mediassa siihen, että irtisanoutumisten trendi Vaasan kaupungilla jatkaa selkeästi kasvuaan.

Kaunismäen mukaan uuden työntekijän etsiminen sekä viive vanhan työntekijän lähdön ja uuden saapumisen välillä sekä uuden työntekijän kouluttaminen tehtäviensä tasolle aiheuttavat kaikki ylimääräisiä kustannuksia.

Sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstalla ovat nousseet esiin myös henkilöstöjohtamisen ongelmat. Henkilöstöjohtaja Leena Kaunisto ei ole tietoinen ongelmista.

– Meillä on pääluottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja kaupungilla. Henkilökunnalta tai muilta henkilöiltä ei ole tullut tätä huolta, minkä hän (Kaunismäki) tuo esille lehdistön kautta, Kaunisto toteaa.

Hän kertoo vastaavansa aloitteeseen samalla kun hän tekee vuotuisen henkilöstöraportin.

Varhaiskasvatuksen työtaakka saa vaihtamaan alaa

Varhaiskasvatuksen luottamusmies Monika Koivumäen mukaan kaupungin päiväkodeista ei ole suurta ryntäystä pois, mutta pientä liikennettä löytyy kylläkin.

– Itselleni tulee luottamusmiehenä paljon yhteydenottoja koulutusvapaista ja virkavapaista. Sillä lailla huomaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita alan vaihtamisesta ja uudelleen kouluttautumisesta, Koivumäki kertoo.

Alan vaihtoon ovat syynä muun muassa päiväkotien isot lapsiryhmät ja erityisryhmien lopettamiset. Lasten erityisen tuen tarpeet ja niihin haasteisiin vastaaminen kuormittavat työntekijöitä.

– Erityistarpeita vaativia on siirretty normaaleihin ryhmiin. Lapsia on siirretty tasaisesti ympäri kaupunkia, että se osaltaan vaikuttaa.

Lastentarhanopettajien arjen suunnittelutyö vie aikaa itse lastenhoidolta. Tämä puolestaan lisää päiväkotien työntekijöiden työtaakkaa. Opettajia puolestaan kuormittavat esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmat sekä vanhempien kanssa käytävät keskustelut.

Koivumäen mukaan kentällä kaivattaisiin nyt työrauhaa. Jatkuva uudistaminen ja työmäärän kasvu väsyttää henkilökunnan.

– Me hoitoalalla halutaan olla tunnollisia, ja kun työtä on liikaa, niin tulee riittämättömyyden tunne, Koivumäki toteaa.

Koivumäki myöntää, että myös palkka voi olla yksi syy, mikä saa vaihtamaan työpaikkaa.

– Vaasassakin maksetaan ihan alarajan mukaan palkkaa, Koivumäki harmittelee.

Lue seuraavaksi