Essoten päivystykseen vaikeuksia saada riittävästi lääkäreitä – muutos tapahtui vuodessa

Terveyspalveluiden johtaja kuvailee perusterveydenhuollon päivystyksen olevan todella kuormitettu.

lääkärit
Lääkäri tutkii potilaan kättä.
Derrick Frilund / Yle

Sote-kuntayhtymän Essoten perusterveydenhuollossa on vaikeuksia saada päivystykseen riittävästi lääkäreitä. Tilanne on muuttunut terveyspalveluiden johtajan mukaan vuodessa.

– Joudumme varsinkin esimiesvoimin kohtalaisen paljon paikkaamaan ja ylläpitämään päivystysjärjestelmää, Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Tämä tarkoittaa, että ylilääkärit tekevät päivystysvuoroja. Päivystysvuoroissa on käytetty ostopalveluja sairaanhoitopiirin ulkopuolelta vain yksittäisissä tapauksissa.

Perusterveydenhuollon päivystystilanne on Seppälän mukaan muuttunut Essotessa viimeisen vuoden aikana aiempaa kuormittavammaksi. Kuormitus on Seppälän mukaan todella kovaa.

– Päivystyksiin on keskittynyt huomattavasti aiempaa suurempi potilasmäärä, johon ei ole pystytty vastaamaan resursseilla. Meilläkin kasvua on ollut viime vuosien aikana kymmeniä prosentteja.

Uusi koulutuslääkäri taloon

Seppälän mukaan päivystyksen henkeä turvaavan ensiavun perustehtävä ei ole Essotessa uhattuna. Kuntayhtymässä ollaan kuitenkin hyvin huolissaan siitä, miten perusterveyden päivystystehtäviin saadaan lääkäreitä.

– Vastavalmistuneet lääkärit eivät koe olevansa yhtä valmiita työskentelemään päivystyksessä kuin aiemmin, hän sanoo.

Seppälä arvioi, että lääkäreiden kasvaneiden koulutusmäärien seurauksena yliopistot eivät ole välttämättä pystyneet järjestämään tuleville lääkäreille riittävää käytännön opetusta.

Perusterveydenhuollossa lääkäreillä ei ole Essotessa velvollisuutta tehdä päivystysvuoroja.

Akuuttilääketieteen uudesta erikoisalasta toivotaan lisää hartioita päivystyksen toimintaan. Essoteen on juuri rekrytoitu akuuttilääketieteen koulutuksesta vastaava lääkäri, joka aloittaa tehtävässään maaliskuussa.

– Koko ajan mietitään, miten päivystysyksiköstä tulee miellyttävämpi työpaikka päivystystyöntekijöille. Tyytyväinen päivystyksen työntekijä, joka ei ole kuormittunut, on ehdottomasti paras työssään.

Erikoissairaanhoidon osalta päivystävien lääkäreiden tilanne on Seppälän mukaan erittäin hyvä. Essotessa on koko ajan töissä yhteensä yli kymmenen päivystävää lääkäriä lääketieteen eri erikoisaloilta.

Yle uutisoi tiistaina yleislääketieteen päivystysten ruuhkista ja työtaakasta Suomessa ja Etelä-Karjalassa.

Lue myös:

Väkivaltaa, uhkailua ja järjetön työtaakka – selvitimme, miksi lääkärit eivät halua työskennellä päivystyksissä