Hyppää sisältöön

Epäiltyjä kuoleman- ja vammantuottamuksia: Poliisilla tutkittavana 30 vanhustenhoitoon liittyvää asiaa

Osassa epäillään erilaisia rikoksia ja osa on siirtymässä syyteharkintaan.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Poliisilla on tällä haavaa tutkinnassa noin 30 asiaa, jotka liittyvät vanhustenhoitoon. Tyypillisesti nimikkeenä on laiminlyöntityyppisestä rikoksesta johtuva kuolemantuottamus tai vammantuottamus.

Esimerkiksi julkisuudessa puitujen Attendon Hoivakoti Pelimannin sekä Esperi Caren vanhustenhoidosta on jätetty tutkintapyyntöjä. Alavudella sijaitsevan Pelimanni-hoivakodin toiminta jouduttiin keskeyttämään aiemmin helmikuussa hälyttävien puutteiden takia. Tammikuussa Valvira sulki Esperi Caren yksikön Kristiinankaupungissa.

Osa poliisin käsittelyssä olevista vanhustenhoidon asioista on esiselvityksessä, osassa epäillään rikoksia ja osa on siirtymässä syyteharkintaan. Toistaiseksi näitä asioita ei ole ollut tarpeen keskittää, vaan kutakin tutkintaa työstetään alueensa poliisilaitoksissa.

Ilmoituksia joka vuosi

Tutkintapyyntöjen määrässä ei ole ollut vuositasolla "merkittäviä poikkeamia", sanoo poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa.

– Vanhusten hoitoon liittyviä rikosepäilyjä tulee poliisin tietoon vuosittain lähes jokaisessa poliisilaitoksessa muutamia. Tapaukset ovat yksittäistapauksia ja niiden rikosnimikkeet vaihtelevat, Lausmaa sanoo.

– Poliisi saa ilmoituksia sekä omaisilta että muilta tahoilta ja voi ryhtyä esitutkintatoimenpiteisiin myös oma-aloitteisesti.

Valvira ja Poliisihallitus kokoustivat maanantaina tiedonvaihdosta ja yhteistyöstä.

Valvova viranomainen kuten Valvira tutkii vaikkapa palvelukodissa ilmenneitä ongelmia, kun kyse on hoidon puutteista. Rikollisissa menettelyissä tulee ottaa poliisiin yhteyttä.

Lue myös: