1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muoti

Muotiguru Karl Lagerfeld on kuollut 85-vuotiaana

Pariisin muotiviikoilla tammikuussa suunnittelija ei enää käynyt kumartamassa näytösyleisölle. 

muoti
Paris Matchin mukaan Karl Lagerfeld on kuollut 85-vuotiaana.
Karl Lagerfeld on kuollut 85-vuotiaana.Christophe Karaba / EPA

Karl Lagerfeld on kuollut.

Asiasta raportoivat ensimmäisinä Paris Match ja Le Figaro (siirryt toiseen palveluun) -lehdet. Myös Chanel on vahvistanut tiedon.

Lagerfeld tunnetaan muotitalo Chanelin pääsuunnittelijana. Hän oli syntynyt vuonna 1933 Saksassa.

Tammikuussa Pariisin muotiviikoilla suunnittelija ei käynyt enää kumartamassa yleisölle Chanelin näytöksessä. Poissaoloa selitettiin sanomalla, että Lagerfeld oli väsynyt.

Lagerfeldtin kuolinsyytä ei heti kerrottu julki. Ranskalainen julkkissivusto Purepeople (siirryt toiseen palveluun) raportoi, että Lagerfeld kuoli tiistaina aamulla sairaalassa Pariisin lähistöllä. Julkaisun mukaan hänet oli viety sairaalaan edellisenä iltana.

Chanelin tulevan kevään ja kesän mallistoa esiteltiin Pariisissa tammikuussa.
Chanelin tulevan kevään ja kesän mallistoa esiteltiin Pariisissa tammikuussa. Ian Langsdon / EPA

Lagerfeld työskenteli kuuluisalle Chanelin muotitalolle vuodesta 1983. Hän on suunnitellut myös muun muassa omaa nimeään kantavia mallistoja.

Karl Lagerfeldin oma tyyli oli helposti tunnistettava kovine, korkeine kauluksineen ja tummine laseineen.
Karl Lagerfeldin oma tyyli oli helposti tunnistettava kovine, korkeine kauluksineen ja tummine laseineen. Tässä hän on kuvattu Pariisin muotiviikoilla kesällä 2016.Ian Langsdon /EPA

Lagerfeld syntyi Saksassa vauraaseen yrittäjäperheeseen (siirryt toiseen palveluun) sukunimellä Lagerfeldt. Hän pudotti myöhemmin viimeisen t-kirjaimen nimestään. Hän muutti Pariisiin 14-vuotiaana ja ryhtyi opiskelemaan muun muassa piirtämistä.

Hän on suunnitellut Chanelin lisäksi Fendille ja Chloélle.

Syksyllä 2014 Chanelin valmisvaatemalliston näytöksessä otettiin kantaa.
Syksyllä 2014 Chanelin valmisvaatemalliston näytöksessä otettiin kantaa. Christophe Kraba / EPA

Lagerfeld ehti uransa aikana lisäksi esimerkiksi puvustaa oopperaa ja valokuvata. Hän oli värikäs sanailija, joka kommentoi muun muassa, että verkkarit ovat luovuttamisen merkki.

Lagerfeldin suuhun on laitettu myös kommentti "pikkumustassa ei ole koskaan ylipukeutunut tai alipukeutunut." Pikkumustaa pidetään Chanelin muotitalon perustajan Coco Chanelin keksintönä.

Eläkkeelle Lagerfeld ei suostunut jäämään. Legendana olemista hän kommentoi näin:

– Huumurintajua ja vähän kunnioituksen puutetta. Niillä legenda selviytyy.

Tyylikkäät jakkupuvut ja avarauushenkiset naamiot. Näillä eväillä Chanel avasi kevät/kesä 2016-valmisvaatemalliston näytöksen lokakuussa 2016.
Tyylikkäät jakkupuvut ja avarauushenkiset naamiot. Näillä eväillä Chanel avasi kevät/kesä 2016-valmisvaatemalliston näytöksen lokakuussa 2016.Etienne Laurent / EPA

Mitä mieltä olet Lagerfeldin luomuksista? Oletko pukeutunut hänen vaatteisiinsa? Mikä oli mielestäsi hänen merkityksensä muotimaailmassa? Voit keskustella aiheesta kello 21:een asti.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi