Tuulilasinesteen alkoholipitoisuutta rajoitetaan – liikaa väärinkäyttöä ja myrkytyksiä

Rajoituksen tarkoituksena on estää esimerkiksi vakavia silmävaurioita.

Kotimaa
Sateinen tuulilasi
Mari Siltanen / Yle

Suomessa ei saa myydä kuluttajille enää toukokuusta alkaen tuulilasin pesunestettä, jossa metanolia on 0,6 painoprosenttia tai enemmän.

Tukesin eli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan rajoitus otetaan käyttöön, jotta päästäisiin väärinkäytöstä sekä siitä aiheutuvista myrkytyksistä ja vakavista silmävaurioista. Metanoliin voivat tarttua tyypillisesti pienituloiset päihdeongelmaiset, sillä se on halvempaa kuin varsinaiset alkoholijuomat.

Metanolin väärinkäyttö tappaa suomalaisia joka vuosi. Tukesin mukaan 2000-luvun alussa kuolemia oli vuosittain keskimäärin lähes 40. Jo lusikallisesta lasinpesunestettä voi sokeutua.

Suomi haki 1990-luvulla väärinkäyttäjien takia poikkeuslupaa EU:lta, jotta metanolia sisältäviä tuotteita ei vapautettaisi Suomen markkinoille. Poikkeuslupaa ei hellinnyt tuolloin. Sosiaali- ja terveysministeriöstä muisteltiin Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei Euroopan komissio uskonut kenenkään ryhtyvän juomaan metanolia.

Koska Puola on ollut Suomen kanssa samassa veneessä, yhdessä maat saivat sittemmin edistettyä ehdotusta pitoisuusrajasta. 0,6-prosenttinen lasinpesuneste ei todennäköisesti johda juotuna kuolemaan.

Rajoitus astuu viimein voimaan 10. toukokuuta.

Lue myös:

4 milliä voi viedä näön, 15 milliä tappaa – 10 kysymystä metanolia sisältävistä tuulilasinpesunesteistä