1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen pankkivalvoja pitää Danske Bankin häätöä Virosta erittäin poikkeuksellisena – "Kertoo vakavista puutteista toiminnassa"

Viron Finanssivalvonta vaatii Danske Bankia sulkemaan konttorinsa. Danske ilmoitti lähtevänsä Baltiasta ja Venäjältä.

Viro
Danske Bankin konttori Tallinnassa
Raigo Pajula / AFP

Viron Finanssivalvonta tiedotti keskivikkona, että se vaatii finanssiyhtiö Danske Bankia sulkemaan Viron yksikkönsä kahdeksan kuukauden sisällä. Taustalla on Danske Bankin Viron yksikössä vuonna 2017 paljastunut Euroopan historian laajin rahanpesuepäily.

Häätö on harvinainen ja raju toimenpide.

– Kyllähän tämä on hyvin poikkeusellinen toimenpide. En muista omalta uraltani vuosiin tällaista tapausta, sanoo Suomen Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponen.

Suomen Finanssivalvonnan valvontavastuulla on vain Suomessa toimivan Danske Bankin sivukonttori. Useassa maassa toimivan pankkikonsernin eri maissa toimivat finanssivalvojat tekevät kuitenkin tiivistä yhteistyötä.

Pankin saamat lähtöpassit kertovat siitä, että Viron ja Tanskan finanssivalvojien selvityksissä on paljastunut jotakin raskauttavaa.

– Kyllähän se kertoo, että Viron sivukonttorin toiminnassa on ollut vakavia puutteita etenkin rahanpesun estämisessä, Koponen sanoo.

Markku Koponen
Markku KoponenFinanssivalvonta

Danske hyväksyy Viron valvojan päätöksen

Danske Bank on sulkenut jo aiemmin kaikki muut Viron konttorinsa Tallinnan-konttoria lukuun ottamatta. Vaikutukset Suomeen jäänevät siis pieniksi.

– Viron valvojan päätös koskee Danske Bankin Virossa toimivaa sivuliikettä. Lähtökohtaisesti sillä ei ole välittömiä vaikutusta Suomen sivuliikkeeseen, Koponen arvioi.

Danske Bank tiedotti (siirryt toiseen palveluun)hyväksyvänsä Viron Finanssivalvonnan ratkaisun.

– Ymmärrämme, että rahanpesuepäilyllä on ollut negatiivisia vaikutuksia Virolle. Olemme surullisia joutuessamme jättämään Viron tällaisissa olosuhteissa, sanoo Danske Bankin väliaikainen toimitusjohtaja Jasper Nielsen tiedotteessaan.

Samalla he kertoivat lähtevänsä Viron lisäksi, myös Latviasta, Liettuasta ja Venäjältä.

Tiedotteen mukaan Danske Bank on ajanut alas toimintojaan alueilla jo vuosia, koska on päättänyt keskittyä liiketoiminnoissaan Pohjoismaihin.

Ovatko Viron ja Tanskan pankkivalvojat olleet lepsuja?

Euroopan pankkivalvoja EBA kertoi puolestaan ryhtyneensä tutkimaan Viron ja Tanskan finanssivalvojia. Etenkin Viron pankkivalvontaa on kritisoitu rahanpesukohun vuoksi jo aiemmin.

– Se kertoo tietysti siitä, että Euroopan pankkivalvoja on seurannut tarkasti tätä tilannetta ja halunnut selvittää, missä tilassa valvonta on näissä maissa ollut, Fivan Koponen arvioi.

Epäileekö EBA, että Viron ja Tanskan valvojat ovat olleet lepsuja?

– Kyllä heillä tietysti täytyy olla epäilyksiä valvonnassa olevista puutteista. En vielä tässä vaiheessa voi ennakoida mihin tämä johtaa.

Lue lisää:

"Ei kuulosta siltä, että olisi välillä vain unohtunut kysyä taustoista" – Danske-vyyhdin tutkinta voi olla haastavaa, ennakoi KRP:n asiantuntija

Finanssivalvonta Danske Bankin skandaalista: "Viimeistään nyt jokainen ymmärtää, miten tärkeää on rahanpesun estäminen"

Lue seuraavaksi