Mistä hoivakoteihin saadaan lisää hoitajia? Katso illan A-studio klo 21

A-studiossa muun muassa pohditaan, miten vanhustenhoidosta tehtäisiin houkuttelevampi ala.

terveydenhuoltohenkilöstö
Vanhus istuu pyörätuolissa.
Miten hoivakoteihin saadaan lisää hoitajia, kun alaa ei koeta houkuttelevaksi? A-studiossa ratkaisuja on pohtimassa Suomen Diakoniaopiston hoitotyön lehtori Kati Lampén sekä THL:n tutkimuspäällikkö Timo Sinervo.

Hoivakotikriisin puhjettua yhdeksi suurimmista poliittista kysymyksistä on noussut hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin. Arvioiden mukaan 0,7 hoitajan mitoituksen kirjaaminen lakiin merkitsisi ainakin 3 000–4 000 hoitajan lisätarvetta alalle.

Hoitajia tarvitaan koko ajan enemmän myös siksi, että väestö ikääntyy.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ilmoitti pian hoivakotikriisin noustua otsikoihin ministeriön lisäävän jo tänä vuonna 500 opiskelijavuotta (siirryt toiseen palveluun) vanhuspalveluihin erikoistuneiden lähihoitajien koulutukseen.

Pelkkä lähihoitajien aloituspaikkojen lisääminen ei kuitenkaan ole ratkaisu ongelmaan, sanoivat Suomen Lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tänään tiistaina Ylen Ykkösaamussa.

Rytkösen mukaan todellinen ongelma on se, että jopa 72 000 sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saanutta ihmistä on siirtynyt muille aloille töihin.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on puolestaan ehdottanut, että yksi ratkaisu hoitajapulaan voisi olla hoitajien palkkaaminen Filippiineiltä (siirryt toiseen palveluun).

Ylen A-studiossa pohditaan tänään tiistaina, miten hoivakoteihin saataisiin lisää hoitajia ja miten alasta tehtäisiin houkuttelevampi.

Lähetyksessä palataan myös somerolaiseen Tervaskannon hoivakotiin, joka oli mukana Ylen Hoivakoti kuntoon -sarjassa vuonna 2014.

Illan studiovieraina ovat Suomen Diakoniaopiston hoitotyön lehtori Kati Lampén sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Timo Sinervo. Lähetyksen juontaa Heikki Ali-Hokka. #yleastudio

Lue myös:

Poliisilla tutkittavana 30 vanhustenhoitoon liittyvää asiaa

Hoitajat ja omaiset tekivät sata uutta valitusta, ja Valviran mukaan hoivakoteja saatetaan vielä sulkea – Näin hoivakriisi on edennyt