Ilmaisia oppikirjoja ja koulumatkoja – maaseudun kunnat pitävät kiinni lukioistaan, vaikka oppilaat vähenevät

Opiskelijoita houkutellaan maaseutulukioihin erilaisilla eduilla ja pienillä ryhmäkooilla.

lukio
Parikkalan lukion opiskelijoita englannin tunnilla
Parikkalan lukion opiskelijoita englannin tunnillaMikko Savolainen / Yle

Väki vähenee maaseudulla ja samalla vähenevät myös lukioon pyrkivät nuoret. Monet maaseutukunnat pitävät kuitenkin kynsin hampain kiinni lukiostaan, vaikka oppilasmäärä kolkutteleekin alarajoja.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa itärajalla Rautjärvellä lukion oppilasmäärä oli pari vuotta sitten vielä noin 50. Nyt se on laskenut jo noin 30 oppilaaseen.

Tästä huolimatta rehtorin niskassa ei tunnu kuntapäättäjien hengitys.

– Kunnan puolesta meillä ei ole paineita. Lautakunnassa keskiviikkona keskusteltiin tästä asiasta, ja kunnalla on isot intressit pitää tämä lukio täällä niin kauan, kuin se vain on kaikin puolin järkevää, Rautjärven lukion rehtori Janne Hirvonen sanoo.

Rautjärven lukion rehtori Janne  Hirvonen
Rautjärven lukiolla ei rehtori Janne Hirvosen mukaan ole lakkautusuhkaa, vaikka opiskelijoita on vain noin 30.Mikko Savolainen / Yle

Omat lukiolaiset halutaan säilyttää

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen on jälleen käynnissä. Rautjärvelläkin pyritään pitämään ainakin oman kunnan lukiolaiset kunnan omassa lukiossa.

– Pystymme pitämään täällä lukiota, jos jokaisesta ikäluokasta puolet tai jopa vähän alle puolet jää omaan lukioon. Nykyisillä prosenteilla pystymme vielä jatkamaan, rehtori Janne Hirvonen sanoo.

Etelä-Karjalan Rautjärvellä jokaisella lukioluokalla on nykyään noin 10 oppilasta. Joillain kursseilla oppilaita saattaa olla tätäkin vähemmän.

– Pienet opetusryhmät ovat pienten lukioiden etu. Kaupungissa ei pystytä tarjoamaan tällaista yksilöllistä opetusta, rehtori Janne Hirvonen vakuuttaa.

Oppilaista kilpaillaan

Rautjärven lukio ei ole erityisemmin houkutellut oppilaita muista kunnista.

Toisin on Rautjärven pohjoisessa naapurikunnassa Parikkalassa, joka on pystynyt houkuttelemaan oppilaita lukioon oppilaita myös kauempaa.

– Meille tulee opiskelijoita Punkaharjulta ja Kesälahdelta. Olemme käyneet siellä markkinoimassa ja kertomassa lukiomme eduista, kun on pyydetty, Parikkalan lukion rehtori Sarri Aalto kertoo.

Sarri Aalto Parikkalan lukion rehtori
Parikkalan lukion rehtori Sarri AaltoSarri Aalto

Parikkalan lukiossa on tänä vuonna 51 oppilasta, joista kahdeksan tulee naapurikunnan Savonlinnan maaseudulta.

Läppäreitä ja ilmaisia oppikirjoja

Myös rehtori Sarri Aalto korostaa pienen lukion pieniä ryhmäkokoja ja lukion tarjoamaa yksilöllistä opetusta.

– Perustamme valinnaiskurssin jo, jos meillä on kuusikin opiskelijaa. Onhan se aikamoinen etu, jos opiskelee pienessä ryhmässä, kuin jos opiskelee esimerkiksi 40 opiskelijan ryhmässä.

Pienet opetusryhmät ovat pienten lukioiden etu

Rautjärven lukion rehtori Janne Hirvonen.

Pienet ryhmät eivät ole kuitenkaan ainoa etu, jota Parikkalan lukio tarjoaa. Se antaa myös ensimmäisen vuoden oppikirjat ilmaiseksi ja kannettavan tietokoneen oppilaan käyttöön opiskelujen ajaksi.

Wanhat tanssivat Parikkalassa
Viime perjantaina Parikkalan lukiossa järjestettiin vanhojen tanssit. Etualalla Sanni Kosonen ja Matias Sounio. Heidän jälkeensä Venla Pirinen ja Aapo Paajanen.Kalle Schönberg/Yle

Koulumatkojen pituus tärkeää

Maaseudulla myös koulumatkojen pituus on tärkeä lukion valinnassa. Harva nuori on valmis muuttamaan vanhempien luota vieraalle paikkakunnalle asumaan ja opiskelemaan.

Koulumatkan pituus vaikutti myös Savonlinnan Punkaharjulta Parikkalan lukioon lähteneen Petrus Tynkkysen lukiovalintaan.

– Meiltä oli pikkuisen lyhyempi matka Parikkalaan kuin Savonlinnan lukioon. Se oli tärkein syy lukion valintaan, Petrus Tynkkynen kertoo.

Etelä-Karjalassa Savitaipaleen lukio tarjoaakin ensi lukuvuonna ilmaiset koulukyydit lukiolaisille.