Päivystykseen lähdetään usein liian pienien vaivojen takia –influenssakaudella se ei kannattaisi

Sairas voi tartuttaa muita, terve taas hankkia vastaanotolta taudin.

influenssa

Moni lähtee lääkärin tai sairaanhoitajan pakeille yhä vähäsempien vaivojen takia, sanoo sisätautien erikoislääkäri Arto Nieminen Soitesta Keski-Pohjanmaalta. Hän sanoo kuulevansa viestiä päivystyksestä ja pitää trendiä yleisenä.

Erityisesti influenssakaudella tapa voi olla pikemminkin haitaksi kuin hyödyksi.

– Jos on influenssa, voi tartuttaa sitä. Jos ei tautia vielä ole, sen voi sieltä saada.

Ilmiötä selittää osaltaan se, että jotkut työnantajat vaativat lääkärintodistuksen jo yhden päivän poissaolosta, mutta terveyden kannalta se ei ole hyvä asia.

Jos influenssaoireiden kaltaiset vaivat haittaavat, ei kannata suin päin rynnätä päivystykseen tartuttamaan muita. Nieminen suosittelee olemaan aina ensin puhelimitse yhteydessä, jolloin sairaanhoitaja arvioi, vaatiko tilanne lääkärikäyntiä.

Niemisen mukaan ilman lääkäriä pärjää lähtökohtaisesti niin kauan kuin on vain kipeä. Kun yleistila alkaa selvästi heikentyä, tilanne muuttuu.

– Kun olo menee selvästi huonoksi, kuume on korkea ja yleistila heikkenee eikä ihminen tunnu enää päjräävän kotona, silloin on ilman muuta hakeuduttava lääkäriin.

Tänä talvena influenssarokote vaikuttaa purreen hyvin virukseen. Vaikka se ei ehkäisisi tartuntaa, tauti on lievempi sekä oireiltaan että kestoltaan.

Nyt jylläävä influenssa on tyypillinen tauti, vailla erityispiirteitä. Kotihoidon avaimet ovat lepo, nesteet ja tarvittaessa särkylääke.

Hälyttäviä oireita ovat puolestaan vaikea hengenahdistus tai hankala päänsärky, johon särkylääke ei auta. Jo helpottaneen kuumeilun alkaminen uudestaan taas voi viitata influenssan seurauksena kehittyneeseen bakteeritautiin.