Hyppää sisältöön

Pakohuoneissa merkittäviä turvallisuuspuutteita Pohjois-Savossa – määrä yllätti palotarkastajan

Yhden pakohuoneen toiminta on määrätty tilapäisesti keskeytettäväksi.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Pakohuoneisiin tehdyissä tarkastuksissa on ilmennyt merkittäviä turvallisuuspuutteita Pohjois-Savossa. Alueella toimivien kuuden pakohuoneen suurimmat puutteet liittyivät erityisesti poistumisturvallisuuteen.

– Puutteiden suuri määrä yllätti, myöntää vs. palotarkastaja Antti Haataja Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

Tarkastuksen perusteella yhden pakohuoneen toiminta tullaan keskeyttämään.

Haatajan mukaan poistumisturvallisuuden puutteet liittyivät muun muassa poistumisopasteisiin sekä poistumisreittien esteettömyyteen.

Pakohuoneiden sisälle oli rakennettu huoneita tai muita tiloja, joista ei ollut mahdollista päästä ulos rakenteita murtamatta.

– Olipa tilanne mikä tahansa, niin huoneesta on päästävä nopeasti pois, muistuttaa Haataja.

Kohteissa ei välitöntä hengenvaaraa

Pohjois-Savossa tehdyissä tarkastuksissa neljä pakohuonetta joutui rakennusvalvonnan käsittelyyn. Näissä tapauksissa pakohuoneita oli rakennettu vääränlaisiin tiloihin kuten esimerkiksi asuntoihin ja varastoihin.

– Erilaisesta käyttötavasta johtuen johtuen vaadittava turvallisuustaso ei ollut riittävä. Ennen toiminnan aloittamista on aina varmistuttava tilojen soveltuvuudesta aiottuun käyttöön, muistuttaa Haataja.

Myös sähkökytkennöissä oli huomautettavaa. Esimerkiksi yhdessä kohteessa sähkökytkentöjä oli tehty jatkojohtoja ketjuttamalla. Myöskään vaadittuja dokumentteja ammattilaisten tekemistä sähkötöistä ei aina löytynyt.

Haataja muistuttaa, että sähkötyöt on teetettävä ammattilaisella.

– Välitöntä hengenvaaraa emme kuitenkaan yhdessäkään kohteessa havainneet. Havaittuihin turvallisuuspuutteisiin on suhtauduttu vakavasti ja ne on määrätty korjattavaksi.

Pohjois-Savon pelastuslaitos tarkasti maakunnassa toimivien pakohuoneiden turvallisuuden sisäministeriön pyynnöstä (siirryt toiseen palveluun).

Selvityksen taustalla on Puolassa tammikuun alussa pakohuoneessa tapahtunut tulipalo, jonka seurauksena viisi ihmistä menehtyi.