Kankaanpään turvapaikanhakijat eivät halua jättää kotiaan  – ”Tarkoitus ei ole juurruttaa ketään vastaanottokeskukseen, se on tilapäinen vaihtoehto elämässä”

Satakunnassa Kankaanpäässä kerätään nimiä vastaanottokeskuksen säilyttämisen puolesta. Maahanmuuttovirasto sulkee kustannussyistä koko maassa viisi keskusta.

turvapaikanhaku
Paperiton turvapaikanhakija istuu sängyllä.
Kankaanpäässä haluttaisiiin säilyttää vastaanottokeskus. Samansuuntaisia ajatuksia on esitetty myös Kokemäellä.Carolus Manninen / Yle

Kun ilmoitetaan, että kodista tulee lähtö vastoin omaa tahtoa, tulee kelle tahansa tippa silmään.

Kankaanpään Niinisalon vastaanottokeskuksen asukkaat eivät pidätelleet itkuaan tammikuun alussa, kun he saivat ilmoituksen, että keskus suljetaan maaliskuun loppuun mennessä.

Irakilainen Noor perheineen on asunut Kankaanpään Niinisalossa kolme vuotta. Yksi perheen kolmesta lapsesta on syntynyt vastaanottokeskuksessa. Perhe haluaisi jäädä Kankaanpäähän.

– Mä haluan asua täällä. Melkein kolme vuotta täällä oma koti. Rauhallinen ja kaikki hyvin. Toivon, että ei kiinni, Noor kuvaili tuntojaan suomeksi kuultuaan sulkemispäätöksestä.

Kankaanpään vastaanottokeskukseen on sijoitettu pelkästään perheitä.

Kankaanpään Seutu -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Niinisalossa on nyt alettu kerätä nimiä vastaanottokeskuksen lakkauttamista vastaan. Nimiä keräävä irakilainen Omar Yaqoop kiittelee keskuksen väkeä ammattitaitoiseksi ja asialliseksi. Hän sanoo myös, että yksikössä ei ole ollut järjestyshäiriöitä.

"Olemme laskevan tarpeen tilanteessa"

Nimien keruu ei kuitenkaan auta. Maahanmuuttovirasto on tehnyt lopettamispäätökset, eivätkä suljettavaksi nimettyjen keskusten jatkoajat ole mahdollisia. Koko maassa suljetaan viisi keskusta ja väkeä siirretään jäljelle jääviin paikkoihin.

– Olemme laskevan tarpeen tilanteessa. Paikkoja vapautuu pitkälti toista tuhatta kevään ja alkukesän aikana. Tätä on pakko tehdä kustannustehokkaasti, linjaa tulosalueen johtaja Kimmo Lehto Maahanmuuttovirastosta.

Vastaanottokeskusten tarve on vähentynyt turvapaikanhakijoiden määrän vähenemisen takia. Maahanmuuttoviraston mukaan ylisuuren majoituskapasiteetin ylläpitäminen tulisi kalliiksi. Viime vuonna valtiolle tuli vastaanottokeskuksista noin 207 miljoonan euron lasku.

Koko maassa vastaanottokeskuksiin on majoitettu tällä hetkellä runsaat 6 500 turvapaikanhakijaa. Paikkoja on tarjolla puolestaan noin 7 800.

Tulosalueen johtaja Kimmo Lehto sanoo ymmärtävänsä, että kyse on ihmisistä, eikä pelkästään kylmistä numeroista. Hän kuitenkin muistuttaa, että vastaanottokeskuksia ei ole suunniteltu pysyviksi asuinpaikoiksi.

– Vastaanottokeskuksessa ollaan sen aikaa, kun turvapaikkahakemuksen käsittely kestää. Tämän jälkeen oleskeluluvan saanut voi siirtyä jollekin paikkakunnalle ja siellä alkaa kotoutuminen. Ei tässä ole tarkoitus juurruttaa ketään vastaanottokeskukseen, se on tilapäinen vaihtoehto elämässä.

Jos turvapaikanhakija haluaa ehdoin tahdoin jäädä paikkakunnalle, hänen pitää järjestää itse oma majoitus ja maksaa se.

Keskuksiin suhtautuminen on osin muuttunut

Satakunnassa Kankaanpään ohella myös Kokemäellä on toivottu keskukselle jatkoa. Paikkakunnilla on totuttu yhteiseloon turvapaikanhakijoiden kanssa alun kyräilyn jälkeen.

Johtaja Kimmo Lehtoa ei varsinaisesti yllätä, että mielialat ovat monilla paikkakunnilla muuttuneet vuosien aikana.

– Olen tavannut henkilöitä, jotka olivat aluksi aktiivisia vastustajia ja tekivät kunnanvaltuutettuina aloitteitakin keskuksia vastaan. Ja sitten he ovat tulleet paikan päälle karvalakki kourassa kertomaan huomanneensa, että asia onkin toisinpäin ja että keskus on tuonut monta hyvää asiaa paikkakunnalle.

Satakunnan suljettavista keskuksista Kokemäen asukkaat siirtyvät maaliskuun aikana Poriin, Raumalle ja Karkkuun. Kokemäellä on tällä hetkellä 67 asukasta ja sen lisäksi kirjoilla 16 yksityismajoittujaa.

Kankaanpään Niinisalon keskuksen asukkaiden uusi sijoituspaikka ei ole vielä tiedossa. Kankaanpäässä on tällä hetkellä 67 asukasta ja kahdeksan yksityismajoittujaa.

Yksityismajoittuja on kirjoilla vastaanottokeskuksessa ja saa sieltä vastaanottopalvelut, kuten terveydenhuollon ja vastaanottorahan.

Viisi keskusta suljetaan kevään ja kesän aikana

– Helsinki/Metsäläntie, SPR Helsingin ja Uudenmaan piiri, 100 paikkaa, 30.4. mennessä

– Kankaanpää, Medivida Oy, 90 paikkaa, 30.6. mennessä

– Kokemäki, Pihlajalinna Terveys Oy, 90 paikkaa, 31.3. mennessä

– Raasepori, Medivida Oy, 150 paikkaa, 31.3. mennessä

– Helsinki/Kaarlenkadun toimipiste, Helsingin kaupunki, 200 paikkaa, 31.5. mennessä