SS: Poliisi teki ison sarjatuliaseiden takavarikon Pohjois-Savossa

Aseita kaupiteltiin anonyymin Tor-verkon Sipulikanavalla.

ampuma-aseet
Kaksi poliisia.
Toni Pitkänen / Yle

Poliisi on takavarikoinut useita sarjatuliaseita laittomalta asekauppiaalta Pohjois-Savossa, kertoo Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha Korhonen vahvistaa asian Ylelle. Juttua on tutkittu useina törkeinä ampuma-aserikoksina.

Itä-Suomen poliisin tutkinnassa on takavarikoitu Korhosen mukaan muun muassa neljästä viiteen muun muassa neljä toimintakuntoista sarjatuliasetta eli konepistooleita ja rynnäkkökivääreitä, muutamia haulikkoja ja iso määrä konepistoolien ja muiden ampuma-aseiden aihioita. Isoin takavarikko tehtiin keväällä 2017.

Vyyhti alkoi paljastua, kun poliisi tutki aseiden myyntiä Tor-verkon Sipulikanavalla. Nettisivuston asekauppaa tutkimalla poliisi otti kiinni iisalmelaismiehen ja takavarikoi häneltä useita sarjatuliaseita.

– Tämä on poikkeuksellista Pohjois-Savon ja valtakunnallisesta näkökulmasta, sillä harvoin asetakavarikoissa on kyse sarjatuliaseista, Korhonen kertoo.

Esitutkinnassa on Korhosen mukaan selvinnyt, että Pohjanmaalla toiminut aseseppä tilasi aseiden osia Keski-Euroopasta ja teki niistä toimivia aseita. Esitutkinnassa on Korhosen mukaan kestänyt pitkään, sillä tietojen saanti ulkomailta on kestänyt pitkään.

Esitutkinnassa epäiltyinä on ollut kymmenkunta miestä, joista osaa epäillään aseiden välittämisestä, osaa niiden valmistamisesta ja osa liittyy vain aseiden hankintaan.

– Esitutkinnassa ei ole saatu selville, miten laajalla volyymilla aseita on valmistettu ja myyty eteenpäin, Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan esitutkinnan on määrä valmistua piakkoin. Sen jälkeen vyyhti siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.