Hyppää sisältöön

Kuka latasi poliisin salaisen kuulusteluvideon YouTubeen? Tekijää on etsitty viime syksystä lähtien

Imatran poliisiasemalla tallennettu kuulusteluvideo päätyi YouTubeen viime syksynä.

Kuulusteluvideo oli kuvattu Imatran poliisiasemalla. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Poliisi pyrkii selvittämään, kuka latasi Imatran poliisiasemalla tallennetun poliisikuulusteluvideon videopalvelu YouTubeen. Viime syksynä YouTubeen ilmestyneellä videolla poliisi kuulusteli moniosaiseen rikosjuttuun liittyvän pahoinpitelyn uhria. 18 minuuttia kestävä video on sittemmin poistettu YouTubesta.

Tutkinta alkoi, kun poliisille tehtiin rikosilmoitus yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja kunnianloukkauksesta.

Tutkintaa tekee Itä-Suomen poliisilaitos. Imatran poliisiasema on osa Kaakkois-Suomen poliisilaitosta.

Tutkinta tauolla

Tällä hetkellä esitutkinta on kuitenkin tauolla. Poliisi päätti esitutkinnan keskeyttämisestä tammikuun alussa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Simo Hämäläisen mukaan tutkinnassa ei ole saatu riittävästi tietoja, jotka johtaisivat videon lataajan jäljille.

Poliisi on kuitenkin valmis jatkamaan tutkintaa, jos lisätietoja tulee.

Kuulusteluvideon päätyminen poliisista ulos syyteharkinnassa

Kuulusteluvideosta on tehty toinenkin tutkinta. Syyttäjän johdolla tutkittiin, miten kuulusteluvideo ylipäätänsä päätyi poliisista ulos.

Viime syksynä tutkinnannanjohtaja Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisista kertoi Ylelle, että nettiin vuotanut video oli määrätty salaiseksi julkisuuslain mukaisesti. Salaisen materiaalin levittäminen tai julkaiseminen on rikos.

– Luovuttaja ja levittäjä syyllistyy lähtökohtaisesti salassapitorikokseen ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen, kertoi tuolloin tutkinnanjohtaja Marko Heinonen.

Tapahtuneesta epäillään poliisin henkilöstöön kuuluvaa ihmistä. Rikosnimike on tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen, josta voidaan tuomita varoitus tai sakkoja.

Tapaus on syyteharkinnassa.