1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Analyysi: Satakunnassa kaikki puolueet joutuvat jännittämään eduskuntavaaleissa – kolmen naisen läpimenoa pidetään lähes varmana

Kristiina Salonen (sd.), Krista Kiuru (sd.) ja Laura Huhtasaari (ps.) uusinevat paikkansa eduskunnassa, muiden osalta tilanne on täysin auki.

Kristiina Salosta (sd.) ja Laura Huhtasaarta (ps.) pidetään Satakunnassa lähes varmoina läpimenijöinä huhtikuun vaaleissa. Myös Sampsa Katajan (kok.) paluu eduskuntaan on mahdollinen. Kuva: Yle

Edellisissä eduskuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) politiikan tuntijat pystyivät ennustamaan satakuntalaisten kansanedustajien nimet suurella varmuudella jo ennen vaali-iltaa. Puolueiden ja ehdokkaiden välinen asetelma oli selvä.

Tällä kertaa kaikki on toisin: Jokaisella isolla puolueella on jännitettävää, ja vain muutama ehdokas voi pitää valintaansa liki varmana.

Kuva: Yle

SDP: Kaksi vai kolme paikkaa?

Demarit palaavat todennäköisesti näissä eduskuntavaaleissa Satakunnan suurimmaksi puolueeksi. Viime vaaleissa perussuomalaiset ryöstivät ykköspaikan Suomen sosiaalidemokraattisimmassa vaalipiirissä. Vastaavaa ei ollut tapahtunut sitten 1960-luvun alun ja SDP:n puoluehajaannuksen, jolloin maalaisliitto oli demareita suurempi.

Nyt muutos on aistittavissa. Jo kuntavaaleissa SDP palasi äänivyöryllä ykköspaikalle. Eduskuntavaaleihin siirrettynä kahden vuoden takainen kuntavaalitulos toisi SDP:lle kolme kansanedustajaa Satakunnasta. Kolme paikkaa on myös SDP:n vaalitavoite.

Krista Kiuru (sd.) on saanut julkisuutta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tavoitteen saavuttaminen ei ole helppoa. Perussuomalaiset tekivät kuntavaaleissa todennäköisesti huonomman tuloksen kuin eduskuntavaaleissa, joissa ääniharava Laura Huhtasaarta pystyy äänestämään myös Porin ulkopuolella.

Jos SDP saa kaksi kansanedustajaa, lähes varmat läpimenijät ovat nykyiset edustajat Kristiina Salonen ja Krista Kiuru. Salonen kilpailee maakunnan äänikuningattaren paikasta Huhtasaaren kanssa; entinen ministeri Kiuru on nosteessa soten kaatumisen tuoman julkisuuden takia.

Jos puolue saa kolmannen paikan, mahdollisia läpimenijöitä ovat ex-kansanedustaja Antti Vuolanne, pääluottamusmies Jyrki Levonen ja Euran nuori Ari Reunanen.

Perussuomalaiset: Riittääkö Huhtasaaren veto?

Satakunnassa puolueet tarvitsevat kahteen kansanedustajan paikkaan käytännössä noin 25 000 ääntä. Viimeksi perussuomalaiset saivat 25 prosentin ääniosuudellaan yli 30 000 ääntä.

Perussuomalaisten hajoaminen näkyy kannatuksessa, mutta ei niin merkittävästi kuin monessa muussa vaalipiirissä. Satakunnassa vain kansanedustaja Ari Jalonen muutamine lähimpine ystävineen jätti halla-aholaisten käsiin siirtyneen puolueen.

Perussuomalaisten vaalitulos lepää puolueen maahanmuuttovastaisen varapuheenjohtajan, porilaisen Laura Huhtasaaren varassa. Hän keräsi viimeksi 9 259 ääntä.

Laura Huhtasaari on Satakunnassa perussuomalaisten ykkösehdokas. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Huhtasaaren kannatusta ei ole mitattu hänen gradu-plagioinnistaan nousseen kohun jälkeen. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että kohulla ei ole Huhtasaaren faneille merkitystä. Kohina on jopa saattanut kasvattaa kannattajien uskollisuutta.

Jos Huhtasaari pystyy uusimaan äänivyörynsä, hän vetänee perässään myös toisen perussuomalaisen. Vahvimmilla on kankaanpääläinen Jari Koskela, jota tukee eduskunnan ex-varapuhemies Anssi Joutsenlahti. Porin Petri Huru ja Rauman Pasi Mäenranta hengittävät niskaan.

Kolmospaikka listalla on tärkeä. Jos Huhtasaari lähtee toukokuun eurovaaleihin ja tulee valituksi, kolmanneksi eniten ääniä huhtikuussa saanut perussuomalainen nousee eduskuntaan.

Perussuomalaisten ilmapiiriä on heikentänyt puoluehallituksen puuttuminen ehdokasasetteluun. Puoluehallitus halusi listalle tuulivoiman vastustajana tunnetun Ilpo Forsmanin. Hänen tilaltaan väistyi vastentahtoisesti jo nimetty ehdokas, porilainen Pertti Mäenpää. Tapaus ei herättänyt Satakunnassa aplodeja.

Keskusta: Kaikki auki

Keskustan tilanne on hankala. Puolueen molemmat satakuntalaisedustajat Timo Kalli ja Kauko Juhantalo jättävät eduskunnan.

Keskustakonkarit Timo Kalli ja Kauko Juhantalo jättävät eduskunnan. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Timo Kallin tytär Eeva on vahva nimi isänsä manttelinperijäksi. Ongelma on tyttären tuntemattomuus.

Muita vahvoja kepulaisia ovat Vesa Jalonen, Martin Ylikännö ja Tapio Huhtanen, mutta puolueen romahtanut kannatus ei lupaa hyvää. Paikkamäärä voi pudota yhteen.

Keskustan kannatus on ollut alamäessä. Kuva: Yle

Riitaisa kokoomus sai unelmalistan – ehdokas Ari Jalonen hämmentää

Kokoomus sai viimeksi Satakunnasta vain yhden kansanedustajan. Jaana Laitinen-Pesola jättää nyt eduskunnan, mutta tilalle on pyrkimässä kovempia nimiä kuin keskustalla. Ex-kansanedustajat Anne Holmlund, Sampsa Kataja ja Jouni Lehtimäki haluavat kaikki takaisin Arkadianmäelle.

Sampsa Kataja (kok.) istui eduskunnassa 2007–2015 ja toimi sen jälkeen mm. hotellinomistajana Porin Yyterissä. Kuva: Antti Laakso / Yle

Vahvassa listassa on myös kokoomuksen heikkous: Sisäiset riidat voivat kärjistyä. Porin kokoomuslaiset olisivat jättäneet epälojaaliksi kokemansa Jouni Lehtimäen pois listalta. Painetta hänen hyväksymisekseen tuli puoluetoimistosta saakka.

Hieman yllättäen kokoomus otti listoilleen sitoutumattomana myös kansanedustaja Ari Jalosen (ex-ps., ex-sin.). Jalonen on kertonut hyvin epäselvästi, mihin eduskuntaryhmään liittyy, jos tulee valituksi. Kokoomuslaiset toivovat Jalosen tuovan yli tuhat ääntä mutta jäävän kauas edustajapaikasta.

Ari Jalosen (ex-ps., ex-sin., nykyinen sitoutumaton kokoomus) kansanedustajapaikka on vakavasti uhattuna. Kuva: Mari Kahila / Yle

Jalosen äänimäärä putoaa lähes varmasti, niin paljon kuraa hän on saanut niskaansa loikkauksistaan. Hänen ottamisensa listalle on aiheuttanut kokoomuskentässä närää ja pelkoa naurunalaiseksi joutumisesta.

Kokoomus on vaaliliitossa RKP:n kanssa, mutta RKP:n kannatus (siirryt toiseen palveluun) Satakunnassa on mitätön.

Laitavasemmisto ensi kertaa ilman edustajaa?

Eniten asemansa puolesta saavat olla huolissaan vasemmistoliittolaiset.

Puolueella edeltäjineen on ollut Satakunnan alueelta kansanedustaja itsenäisyyden aikana aina lukuunottamatta 1930–40-lukua, jolloin laitavasemmiston toiminta oli kielletty jatkosodan päättymiseen asti. Nyt perinne on vaarassa katketa.

Nakkilalainen Jari Myllykoski on vasemmistoliiton ainoa kansanedustaja Satakunnasta. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Kyse on vaalimatematiikasta: Satakunta on pieni vaalipiiri kahdeksalla kansanedustajallaan. Läpimenoon tarvitaan kymmenisen prosenttia äänistä. Viimeksi vasemmistoliitto sai vertauslukujen perusteella viimeisen kansanedustajapaikan.

Nykyinen kansanedustaja Jari Myllykoski joutuu jännittämään paikkaansa loppuun asti.

Muut: Vähän mahdollisuuksia

Vihreille äänikynnyksen ylittäminen on ollut Satakunnassa mahdotonta, eikä puolueen ehdokaslista herätä suuria toiveita. Valtakunnallisen kannatuksen nousu on herännyt Satakunnan vihreissä toivon, josko viimein olisi läpimurron aika.

Kristillisdemokraatit ovat aiemmin onnistuneet saamaan Satakunnasta edustajan taitavilla vaaliliitoilla keskustan kanssa. Vahingosta viisastuneet kepulaiset eivät enää kolmatta kertaa mene sössimään ja tarjoamaan omia ääniään kristillisille.

Paavo Väyrysen tähtiliike, erilaiset laitalinjan kommunistit ja sirpaleoikeistoryhmittymät keräävät Satakunnasta vain hajaääniä.

Aiheesta voi keskustella kello 17 saakka.

Lue lisää:

Analyysi: Lapin viimeisistä kansanedustajan paikoista on tulossa tiukka vääntö