Britannian pääministeri May matkustaa jälleen Brysseliin brexit-sopimuksen muutostoiveiden kanssa

May toivoo saavansa EU:lta muutoksia Irlannin rajan hätäratkaisuun, jonka brittiparlamentti on torjunut.

Brexit
May ja Juncker
May ja Juncker tapasivat viimeksi Brysselissä 7. helmikuuta.Oliver Hoslet / EPA-EFE

Britannian pääministeri Theresa May matkaa jälleen keskiviikkona Brysseliin tapaamaan EU:n johtoa. May ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaavat puoli kahdeksalta illalla Suomen aikaa.

Mayn tavoitteena on neuvotella EU:n kanssa uusiksi brexit-sopimusta Irlannin rajan osalta. Brittiparlamentti hylkäsi tammikuussa Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen, joka sisälsi brexit-slangissa "backstopina" tunnetun hätäratkaisun rajan suhteen.

Hätäratkaisun tavoitteena on pitää Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja auki brexitin jälkeen, mikäli Britannian EU-ero tapahtuu ilman sopimusta. Backstopin vastustajat pelkäävät, että se sitoo Britannian tulliliittoon EU:n kanssa ilman määräaikaa.

EU:n puolelta on toistuvasti tähdennetty, että Mayn kanssa sovittu brexit-sopimus on paras mahdollinen eikä sitä muuteta.

– Emme voi hyväksyä backstopiin aikarajaa tai lauseketta, joka mahdollistaisi yksipuolisen poistumisen siitä. Keskusteluja jatketaan tällä viikolla jotta nähtäisiin, voimmeko löytää ratkaisun, joka saisi mahdollisimman suuren kannatuksen Britannian parlamentissa ja kunnioittaisi 27 jäljellejäävän EU-maan asettamia rajoja, sanoi Junckerin tiedottaja Margaritis Schinas tiistaina.

Britannia on lähdössä EU:sta 29. maaliskuuta.

Lue myös:

May lähetti myllykirjeen omilleen ja soittelee EU-johtajille – Sipilä lupaa kaiken tukensa hallitun EU-eron saamiseksi