Hyppää sisältöön

Ranskassa marssittiin juutalaisvastaisuutta ja vihapuhetta vastaan: "Meitä pelottaa"

Ranskassa on huolestuttu juutalaisvastaisuuden kasvusta. Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat illalla mieltään eri puolilla maata viharikoksia vastaan.

Pariisin mielenosoitukseen osallistui myös keltaliivejä, jotka sanoutuivat irti antisemitismistä. Kuva: Juha Nurminen

Tuhannet ranskalaiset saapuivat illan pimetessä Pariisin Tasavallan aukiolle vastustamaan väkivallantekoja ja vihapuhetta. Tunnelma oli hiljainen ja huolestunut.

Kim-niminen juutalaisnainen oli tullut paikalle kouluikäisen poikansa Noen kanssa.

– Meitä pelottaa. Kammottavat iskulauseet ovat nousseet uudelleen pintaan, Kim sanoi.

Kim tuli paikalle poikansa Noen kanssa. He kertoivat viime aikojen tapahtumien pelottavan. Kuva: Juha Nurminen

Hän muistutti, että juutalaisvastaisista puheista on tullut hyväksyttävämpiä niin Ranskassa kuin muuallakin Euroopassa.

– Kyse on pitkään kyteneestä vihasta, ei mistään viime aikojen ilmiöstä. Jotain pitää tehdä ennen kuin on liian myöhäistä, Kim totesi.

Tasavallan aukiolla kajahti pian päättäväinen marseljeesi. ”Nyt riittää”, luki monen paikalle tulleen mielenosoittajan kyltissä.

Pariisin Tasavallan aukiolla osoitettiin illalla mieltä vihapuhetta ja väkivallantekoja vastaan. Kuva: Juha Nurminen

Juutalaisvastaiset hyökkäykset lisääntyvät

Vihapuheen ja juutalaisvihan vastaisia marsseja järjestettiin tiistai-iltana noin 60 kaupungissa eri puolilla Ranskaa. Niihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Marssijat muistuttivat, että juutalaisvastaiset hyökkäykset ovat lisääntyneet Ranskassa huolestuttavalla tahdilla. Ranskan sisäministeriön mukaan tapauksia kirjattiin viime vuonna 541 kappaletta, mikä on 70 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Viimeisin tapaus sattui tiistain vastaisena yönä, kun liki sata hautaa töhrittiin hakaristein Pohjois-Ranskassa Strasbourgin lähellä sijaitsevalla juutalaisten hautausmaalla.

Häpäistyjen hautojen keskellä vieraillut Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi viharikosten vastaisia toimia.

– Tiukennamme lakeja ja rankaisemme syyllisiä. Lopulta kyse on kuitenkin itse kunkin omastatunnosta, Macron totesi.

Keltaliiviliikkeeseen liittyy myös rasismia

Juutalaisvastaisuus ja rasismi ovat puhuttaneet viime aikoina erityisesti niin kutsuttuun keltaliiviliikkeeseen liittyen.

Ranskan presidenttiä ja hallitusta vastustava liike on kerännyt liepeilleen juutalaisvihaa levittäviä ääriajattelijoita, jotka hyödyntävät liikkeen suosiota ja protestien saamaa medianäkyvyyttä.

Viime viikonloppuna juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui antisemitististen solvausten kohteeksi keskellä keltaliivien mielenosoituskulkuetta.

Aiempina viikonloppuina keltaliiviset mellakoitsijat ovat piirtäneet eri puolille Pariisia hakaristejä ja tuhertaneet kaduille juutalaisvastaisia tekstejä.

Pariisilainen Jean Foucrier tuomitsi tiukasti kaikenlaisen väkivallan ja vihapuheen. Kuva: Juha Nurminen

– On pelottavaa huomata, kuinka ääriryhmät pyrkivät hyödyntämään kansalaisten pettymystä. Ääriajattelijat oikealta ja vasemmalta soluttautuvat mukaan protesteihin ja kylvävät väkivaltaa, sanoi pariisilainen Jean Foucrier.

Hän muistutti, että valtaosa keltaliiveistä ei allekirjoita rasistisia tai antisemitistisiä puheita. Ongelmana kuitenkin on, ettei protestiliikkeellä ei ole yhtä johtajaa, joka voisi sanoutua äärimielipiteistä irti.

Niinpä esimerkiksi juutalaisvastaiset puheet löytävät liikkeen piiristä yhä kaikupohjaa. Pariisin Tasavallan aukiolle tulleet kansalaiset pitivät väkivallan ja vihapuheen arkipäiväistymistä huolestuttavana.

– Viha ei ole oikea tapa ratkoa kenenkään ongelmia tai kärsimystä. Kyse on röyhkeästä ja täysin alhaisesta toiminnasta, sanoi vihapuheen vastaiseen marssiin osallistunut eläkeläinen Sylvie Andreu – ja tiivisti samalla monen marssijan ajatukset.

.
.