Yle seurasi Venäjän presidentti Putinin puhetta: Lupasi enemmän rahaa perheille, syytti Yhdysvaltoja INF-sopimuksen rikkomisesta

Putin piti vuosittaisen puheensa laskevien suosiolukujen varjossa. Venäjän presidentin puheen venäjänkielinen versio katsottavana Yle Areenassa.

Vladimir Putin
Putin puhuu liittokokoukselle
Putin puhuu liittokokoukselle

– Emme halua yhteenottoja, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin keskiviikkona.Putin piti vuosittaisen puheensa (siirryt toiseen palveluun) Venäjän parlamentille ja poliittiselle johdolle Moskovassa.

Putinin mukaan Venäjä lisää ohjuksia Euroopassa, jos Yhdysvallatkin tekee niin. Venäjä ei hänen mukaansa tee niin ensimmäisenä.

Putin sanoi, että Yhdysvaltojen vetäytyminen keskimatkan ohjusten INF-sopimuksesta perustuu väärille syytöksille Venäjää vastaan. Yhdysvallat rikkoo Venäjän mielestä sopimusta itse asettamalla ohjuspuolustusjärjestelmiä Puolaan ja Romaniaan.

Asejärjestelmistä Putin mainitsi esimerkiksi, että Venäjä on kehittämässä täksi kevääksi uutta sukellusvenettä, jossa on lennokkijärjestelmä.

Lisäksi Putin mainitsi suunnitteilla olevan Zirkon-ohjuksen, joka kulkisi ääntä nopeammin. Venäjän on tiedetty kehitelleen jo aiemmin meritorjuntaohjusta.

Putin sanoi myös puheessaan, että toivoo EU:n parantavan suhdettaan Venäjän kanssa.

Odotukset talouskasvusta

Venäjän talouden odotetaan kasvavan yli 3 prosenttia vuoteen 2021 mennessä, sanoi Putin.

Myös investointien tulisi kasvaa 6–7 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Teknologia-alan kasvuyrityksille tulisi saada paremmat olosuhteet toimia eikä Putinin mukaan laillisten yritysten tulisi pelätä saavansa syytteitä toiminnastaan.

Venäjä pidätti viime viikolla amerikkalaisen johtajan Michael Calveyn epäiltynä petoksesta. Lännen sijoittajapiirit ovat olleet järkyttyneitä pidätyksestä.

Puheessa hän sivusi turistien viisumihelpotuksia. Jalkapallon MM-kisojen aikaan osa vierailevista maista sai e-viisumin, jolla pystyi oleskelemaan tietyllä Venäjän alueella 8 päivää. Putinin mukaan sähköisten viisumien myöntämistä voisi laajentaa, koska Venäjä kiinnostaa turisteja.

Putin kehotti, että Venäjän tulisi panostaa kaasupolttoisiin kulkuvälineisiin.

Puheessaan Putin kertoi, että Krimin sillalla kulkeva rautatieyhteys alkaa toimia tänä vuonna. Kiistelty Krimin silta yhdistää Krimin niemimaan ja Venäjän.

Venäjän presidentti kävi itse avaamassa Kertšinsalmen ylittävän sillan ajamalla sillä kuorma-autolla viime toukokuussa.

Putinin mukaan Venäjä voi nyt laittaa rahaa suuria summia maansa kehitykseen. Hänen mukaansa rahat eivät lainattua rahaa vaan Venäjälla on varoja enemmän kuin velkaa.

Hänen mukaansa varoja voidaan siis käyttää ilman, että maan talouden tasapaino heiluisi.

Venäjälle synnytysbuumi?

Putinin lupasi paremmat olot venäläisille "tämän vuoden aikana". Putinin mukaan Venäjä voi kääntää väestökehityksensä nousuun vuonna 2023–2024. Venäjällä syntyvyys on ollut laskusuuntainen viime vuosina.

Venäjä aikoo antaa enemmän rahaa perheille, lupasi Putin puheensa alussa.

– Yksinkertaisesti enemmän lapsia, vähemmän veroja, sanoi Putin. Venäjä suunnittelee antavansa perheille helpotuksia kiinteistöverojen ja lainahelpotusten avulla.

Rahaa annetaan myös esimerkiksi lapsilisiin. Lapsilisiä maksetaan nyt niille perheille, joissa tulot kerrottuna 1,5:llä eivät ylitä tiettyä tulorajaa. Putinin mukaan rajaa nostetaan nyt kahteen, ja se lisää perheitä, jotka voivat saada avustusta 50 prosentilla.

Putinin mukaan presidentin hallinnolta on kyselty paljon asiasta. Hänen mukaansa maksettu lapsilisän suuruus riippuu alueesta, mutta keskimäärin lapsilisää maksetaan 11 000 ruplaa (noin 147 euroa) kuukaudessa lasta kohden.

Lisäksi lapsille, joilla on erityistarpeita aletaan maksaa enemmän tukea. Ennen tuki oli 5 500 ruplaa (noin 73 euroa) kuukaudessa ja heinäkuusta alkaen tuki tulee olemaan 10 000 ruplaa (noin 134 euroa), lupasi Putin.

Putinin mukaan Venäjä aikoo käyttää rahaa perheisiin tänä vuonna 7,6 miljardia ruplaa (noin 101 miljoonaa euroa), ensi vuonna 21,7 miljardia ruplaa (290 miljoonaa euroa), ja vuonna 2021 30,6 miljardia ruplaa (410 miljoonaa euroa).

Rahoituksella apua saisi arviolta 600 000 perhettä. Putin vakuutti, että rahaa tähän tarkoitukseen on olemassa jo.

Katse myös muihin asioihin

Putinin aikoo ehdottaa, että työnsä menettäneet saisivat vapaata asuntolainan lyhennyksestä. Putin kehotti lisäksi Venäjän keskuspankkia ja pankkialanviranomaisia laittamaan mikrolainajärjestelmän parempaan valvontaan.

Köyhyydessä elävien asemaa aiotaan parantaa uusilla tavoilla. Putinin mukaan jopa 9 miljoonaa köyhyydessä elävää saisi rahallista tukea uusien ohjelmien avulla, jotka kannustavat työhön ja kouluttautumiseen. Yhteensä köyhyysrajan alapuolella eläviä on Putinin mukaan 19 miljoonaa.

Terveydenhoitoa aiotaan digitalisoida seuraavien kolmen vuoden kuluessa. Digitalisointi tulee koskemaan sairaaloita, terveyskeskuksia ja apteekkeja. Myös kouluihin tulisi saada nopeammat internetyhteydet vuoteen 2021 mennessä.

Venäjä aikoo panostaa venäläiseen kulttuuriin esimerkiksi laittamalla rahaa muun muassa alueellisiin kirjastoihin, museoihin ja teattereihin. Lisäksi lastenhoitopaikkoja lisätään seuraavina vuosina.

Putin ei enää puhu eläkeuudistuksesta, joka vielä viime kesänä oli hallinnon asialistalla. Putin päätti lieventää epäsuosittua eläkeuudistusta viime syksynä sen jälkeen, kun eläkeiän nostosta nousi mielenosoitusten aalto Venäjällä.

90-minuuttisessa puheessaan Putin mainitsi jäteuudistuksen, jota vastaan on alueilla osoitettu mieltä.

– Meidän pitää tehdä sivistynyt ja varma jätteenkäsittelyjärjestelmä, sanoi Putin. Hän lupasi, että kaatopaikkoja suljetaan ja kierrätysjärjestelmää parannetaan.

Venäjällä kierrätysjärjestelmä on vielä suppea. Putinin mukaan jätteiden käsittelyprosentti on 8–9 ja sen tulisi lähivuosina olla 60 prosenttia.

Putin määräsi myös perustettavaksi uuden kansallisen avaruuskeskuksen Moskovaan, jota johtaa aluehallinto sekä Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos.

Puheesta heränneitä kysymyksiä on voinut keskiviikkona lähettää Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajalle Marjo Näkille. Vastaukset kysymyksiin löytyvät täältä.

Puheesta odotettiin sovittelevaa

Putinin odotettiin kertovan maan tärkeimmistä sisäpoliittisista ja ulkopoliittisista tavoitteista.

Uutissivusto Dožd kertoi aiemmin, että hallinnossa korkealla olevan lähteen mukaan Putin keskittyisi tänä vuonna positiivisiin aiheisiin, jotka ovat "ihmistä lähellä". Lähteen mukaan Putin puhuu maan avaruusohjelmasta ja jätteenkäsittelystä.

Viime aikoina Venäjällä on osoitettu mieltä jäteuudistusta vastaan, jonka vuoksi osa syrjäseuduista pelkää joutuvansa pääkaupungin kaatopaikaksi.

Poliittisen asiantuntijan Dmitri Orlov arvioi, että ulkomaanpolitiikkaan liittyvistä aiheista Putin puhuu amerikkalaisten vetäytymisestä INF-sopimuksesta. Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat kuun alussa irtautuvansa keskimatkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Toisen asiantuntijan Aleksei Mukhinin mukaan myös talouspakotteet ja Venezuelan tilanne noussevat esiin puheessa. Näihin kumpaankaan Putin ei keskittynyt lopulta puheessaan, vaikka viittasi EU:n ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Venäjä tukee Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa, kun taas Yhdysvallat ja monet latinalaisen Amerikan sekä Euroopan maat ovat tunnustaneet oppositiojohtaja Juan Guaidón presidentiksi.

Maneesi-puhe keskittyi ohjuksiin

Viime vuonna Putin käytti puhetta Venäjän sotilasmahdin esittelyyn. Tuolloin presidentti muun muassa kertoi uusista ohjuksista.

Putinin odotelttiin käsittelevän ohjuksia puheessaan myös tällä kertaa, koska sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat vetäytymässä INF-sopimuksesta. Sen kohtalo on kiinnostavaa myös Suomen ja Euroopan kannalta.

Sopimuksen kaatumisesta huolestui viime viikonloppuna Münchenin turvallisuuskonferenssissa esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi viimevuotisessa puheessaan uusista ohjuksista.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi viimevuotisessa puheessaan uusista ohjuksista.Maxim Shipenkov / EPA

Putinin puhe näytetään joka vuosi Venäjän televisiossa suorana lähetyksenä. Yleensä puhe on kestänyt tunnista kahteen tuntiin.

Viimeksi Putin piti puheensa Kremlin ulkopuolella Maneesi-keskusnäyttelyhallissa. Puhe pidettiin siellä, jotta koko yleisö mahtuisi paikalle, kertoo Tass.

Puhetta kuulemaan kutsutaan vuosittain noin tuhat vierasta.

Tass vertaili (siirryt toiseen palveluun) tiistaina presidenttien pitämiä puheita ja listasi esimerkiksi sanoja, joita Putin ja edellinen presidentti Dmitri Medvedev ovat käyttäneet yleisimmin puheissaan. Puheissa vilisevät Tassin laskelmien mukaan sanat: valtio, talous, kriisi, oikeus.

Viime vuonna turvallisuus oli esillä 11 kertaa. Sen sijaan demokratia-sanan Putin toisti 23 kertaa vuonna 2005 ja jätti sen mainitsematta täysin vuonna 2015.

Keskimäärin Putinin puheissa on ollut 6 944 sanaa. Puhetta seuraa presidentin lista, jolla hänen puheessaan osoittamia asioita pitäisi alkaa toteuttaa.

Suosioluvut laskussa

Putin piti puheensa tilanteessa, jossa hänen suosiolukemansa ovat olleet laskussa. Eläkeikää päätettiin nostaa viime vuonna vaiheittain tulevina vuosina, mikä on notkauttanut Putinin suosiolukuja.

Levada-tutkimuslaitoksen kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa Putinin toimia tuki 64 prosenttia kyselyyn vastanneista. Luku oli alin sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin itseensä viisi vuotta sitten.

Viime vuonna Putin piti puheensa kaksi viikkoa ennen presidentinvaaleja. Mielipidemittausten mukaan hänen suosionsa kohosi hetkeksi yli 80 prosentin.

Täydennetty 15.50: Puheen osuus, jossa jäteuudistusta käsiteltiin.

Lue myös:

Mikä oli Putinin viesti? Ketkä saivat lupauksia? Kirjeenvaihtaja Marjo Näkin vastaukset yleisön kysymyksiin

Lähteet: STT, AFP, Tass, Reuters