Hoivakotien valvonta tehostui Etelä-Karjalassa: Lisää yhteydenpitoa, tarkastuksia ja raportteja

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä uskotaan, että myös palvelujen kilpailuttaminen parantaa hoivakotien tasoa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Vanhus juo kahvia.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tehostanut hoivakotien valvontaa esimerkiksi tarkkailemalla hoitajamäärien toteutumista.Jyrki Lyytikkä / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tehostanut hoivakotien valvontaa sen jälkeen, kun hoivakotien ongelmat nousivat esille.

Eksote on aiempaa useammin ja eri tavoin yhteydessä hoivayrittäjiin. Hoitajamäärien toteutumista valvotaan tarkastuksilla. Asiakaskyselyjen ja laaturaporttien lisäksi Eksote uskoo kilpailuttamisten parantavan hoivayritysten tasoa.

Eksoten yhteensä tuhannesta tehostetun palveluasumisen paikasta seitsemääsataa hallinnoi Eksote itse. Ostetuista vajaasta 300 hoivapaikasta alle 100 paikkaa kuuluu myrskyn silmään joutuneille suurille hoivayhtiöille eli Attendolle ja Esperi Carelle.

Vuoden 2018 aikana Attendo Kaijankodissa Savitaipaleella vanhus kärsi kivuista, joihin omaiset olisivat toivoneet lisää lievitystä.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula pitää Eksoten tilannetta hyvänä ja muistuttaa, että valvonta on jatkuvaa.

– Tottakai tämmöisissä tilanteissa aina täsmennetään asioita, kun asiat nousevat erityisesti pintaan. Ja kun jossakin on todettu epäkohtia, niin se herättää vielä erityisesti, Karhula sanoo.