Kokkolassa isot suunnitelmat: kolme koulua matalaksi, tilalle kaksi monitoimitaloa – niistä toinen Piispanmäelle

Työryhmä esittää Halkokarin, Hakalahden ja Jokilaakson kouluja purettavaksi. Tilalle tulisi kaksi monitoimitaloa.

koulut
Halkokarin koulun vanha osa.
Halkokarin koulu purettaisiin ja sen tilalle rakennettaisiin uusi.Kalle Niskala / Yle

Koulurakentaminen jatkuu Kokkolassa kiivaana, jos sivistyslautakunnan asettaman työryhmän visiot toteutuvat. Selvitys pohjautuu kaupunginvaltuuston 2017 tekemään kouluverkkopäätökseen. Sivistyslautakunta hyväksyi tiistai-illan kokouksessaan yksimielisesti esiselvitykset jatkosuunnittelun pohjaksi.

Esiselvityksen mukaan Halkokarin koulu kannattaa purkaa ja rakentaa sen tilalle monitoimitalo, johon tulisi tilat vauvoista teineille eli varhaiskasvatukselle, esiopetukselle ja 1.–9.-luokkalaisille.

Vaihtoehtona oli vanhan koulun peruskorjaus ja osittainen uudisrakentaminen, mutta se ei esiselvityksessä osoittautunut niin järkeväksi kuin purkaminen ja uudisrakentaminen.

Työryhmä purkaisi myös Hakalahden ja Jokilaakson koulujen rakennukset ja kaavoittaisi tontit asunnoiksi. Tilalle rakennettaisiin monitoimitalo Piispanmäelle. Siinäkin olisi ryhmiä päivähoidosta ysiluokkalaisiin. Monitoimitalo tulisi vastapäätä uutta Lidliä, Ouluntien toiselle puolelle.

Hankkeet on aikataulutettu suunnitelmassa niin, että Piispanmäen monitoimitalon rakentaminen alkaisi vuonna 2022 ja Halkokarin monitoimitalon 2024. Hankkeiden kustannusarvioita ei ole vielä esitelty julkisuuteen. Molemmat monitoimitalot olisivat vähintään 10 000 neliömetrin kokoisia.

Monitoimitalojen liikuntasalien mitoitusta ja käyttötarkoitusta aiotaan tarkastella yhdessä Keskuspuistoon suunnitellun hybridiareenan kanssa.

Väistötilasuunnitelmatkin tehty jo

Ratkaisu muuttaisi myös koulunkäyntialueiden rajoja. Halkokarin ja Piispanmäen monitoimitalojen välinen oppilaaksiottoraja kulkisi pohjoisen suunnassa Kaanaanmaantietä Rödsön tielle ja Ulkometsän päiväkodin takaa Trulleviin päin kulkevaa viherväylää pitkin.

Esiselvityksessä on huomioitu oppilasmäärien kehitys kaupungin eri alueilla.

Myös Rytimäen esiopetus- ja koulukiinteistöjen käyttö jatkossa on mietittävä uudelleen. Vaihtoehtoina voivat olla niiden käyttö väistötiloina tai myynti.

Hankkeista tehdään seuraavaksi lapsivaikutusten arvioinnit ja pyydetään lausuntoja jatkosuunnittelua varten.

Piispanmäen monitoimitaloa rakennettaessa väistötiloja ei tarvita, mikäli rakennushanke käynnistyy ajoissa ja Hakalahden ja Jokilaakson nykyiset koulukiinteistöt pysyvät käyttökelpoisina rakennushankkeen valmistumiseen saakka.

Halkokarin monitoimitalon rakennushankkeen aikana nykyinen Hakalahden koulu voisi osittain tai kokonaan toimia Halkokarin koulun väistötilana, mitä pidetään esiselvityksessä kokonaistaloudellisesti merkittäväna ratkaisuna.

Miltä suunnitelmat kuulostavat? Kerro oma näkemyksesi – keskustelu aiheesta sulkeutuu kello 22.