1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnianloukkaus

Rasismista syytetty teini haastaa Washington Postin oikeuteen kunnianloukkauksesta – Vaatii 250 miljoonan dollarin korvauksia

Katolisen koulun 16-vuotias oppilas päätyi otsikoihin, kun hänen väitettiin pilkanneen alkuperäisväestön edustajaa.

kunnianloukkaus
Nathan Phillips presidentti Donald Trumpin kannattajien Make America Great Again -hattuihin pukeutuneen teinijoukon ympäröimänä.
Nathan Phillips ja presidentti Donald Trumpin kannattajien Make America Great Again -hattuihin pukeutuneet teinit kohtasivat Washingtonissa tammikuussa. Reuters

Kentuckylainen teini on haastanut sanomalehti Washington Postin oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Haaste liittyy tammikuussa paljon huomioita herättäneeseen tapaukseen.

Tuolloin netissä raivostutti video, jossa poika näyttää herjaavan alkuperäisväestön edustajaa. Poika on pukeutunut Donald Trumpia tukevaan Make America Great Again -lippalakkiin.

Katolisen poikakoulun oppilaat olivat Washingtonissa luokkaretkellä osoittamassa mieltään aborttia vastaan.

Nyt tapauksessa pääroolissa ollut Nicholas Sandmann, 16, vaatii Washington Postilta 250 miljoonan dollarin (noin 220,5 miljoonan euron) vahingonkorvauksia kunnianloukkauksesta.

Kanteen mukaan lehti otti Sandmannin "tähtäimeensä ja kiusasi" edistääkseen puolueellista agendaansa Trumpia vastaan. Kanteen mukaan syynä oli, että Sandmann on valkoinen ja katolinen ja pukeutunut Trumpia tukevaan hattuun.

Vaadittu korvaussumma on suuruudeltaan sama, jonka Amazonin perustaja Jeff Besos maksoi Washington Postista ostaessaan sen. Tämä mainitaan myös kanteessa (siirryt toiseen palveluun).

Washington Postin edustaja kommentoi (siirryt toiseen palveluun), että lehti tutkii kannetta ja aikoo vastata siihen voimakkaasti.

Kuka teki ja mitä

Ensimyräkän jälkeen kuva Lincolnin muistomerkin tapahtumista alkoi tarkentua.

Kohua herättäneellä videolla alkuperäisväestöön kuuluva Nathan Phillips soittaa rumpua ympärillään Trump-lippalakkeihin pukeutuneita teinejä.

Nuoret näyttävät naureskelevan ja pilkkaavan Phillipsiä.

Sittemmin julki levisi uusia videoita. Niillä näkyy, että paikalla oli myös pieni joukko juutalaisen uskon seuraajiksi ilmoittautuvia mustia miehiä.

Miehet huutelivat kovaäänisesti loukkauksia kaikille läsnäoleville, sekä teineille että omaa kokoustaan pitäneille alkuperäiskansan edustajille.

Samaan aikaan teinit huutavat omia iskulauseitaan. Phillips kävelee kahden ryhmän väliin rummun kanssa. Hän on kertonut menneensä väliin rukoillakseen, sillä Phillipsin mielestä oppilaiden ja miesten väliset jännitteet olivat kiehumispisteessä.

Phillips sanoi aluksi nuorten huudelleen Trumpin kampanjasta tuttua "rakentakaa muuri" -iskulausetta. Nuoret ovat kieltäneet tämän.

Nicholas Sandmann julkaisi tapauksen jälkeen lausunnon, jossa hän kiisti syyllistyneensä rasismiin.

Lisää kanteita luvassa

Katolisen koulun tilaaman tutkimuksen mukaan nuoret eivät kommentoineet Phillipsille mitään rasistista tai loukkaavaa. He eivät tutkimuksen mukaan myöskään huudelleet mitään muurista.

Washington Postin mukaan oikeuteen toimitetuissa papereissa (siirryt toiseen palveluun) Phillipsiä kutsutaan huijarisotasankariksi, joka ilmeisesti pelkäsi liikaa juutalaisiksi ilmoittautuvia miehiä, "oikeita riidanhaastajia" ja valitsi sen sijaan kohteekseen ryhmän "viattomia lapsia".

Sandmannin perheen asianajaja on sanonut, että vastaavia kanteita nostetaan vielä lisää.

20.2.2019 Poistettu kohta, jossa Nathan Philipsiä kutsutaan veteraaniksi. Hän oli Vietnamin sodan aikaan reservissä, mutta ei koskaan osallistunut taisteluihin, eikä häntä lähetetty Vietnamiin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi