Satakunnan Museo kritisoi Porin kouluverkkoselvitystä: "Arvokkaita koulurakennuksia ollaan jättämässä tuuliajolle"

Porin  kaupungin ei tule Satakunnan Museon mukana tehdä päätöksiä kouluverkosta, ennen kuin nykyisten koulurakennusten tulevaisuus on selvitetty.

Pori
Porin Ruosniemen koulu
Ruosniemen koulu oppilaat siirrettäisiin kouluverkkouudistuksessa Pohjois-Porin uuteen yhtenäiskouluun.Katja Halinen / Yle

Satakunnna Museo ottaa kantaa Porin kouluverkkoselvitykseen. Museo kritisoi selvitystä siitä, ettei siinä ole mietitty, mitä lakkautettavaksi esitettyjen koulujen kiinteistöille tapahtuu.

Museo muistuttaa, että pääosa näistä koulurakennuksista on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja jollain tasolla suojeltuja, eikä niiden purkaminen ole vaihtoehto.

Kulttuurihistoriallinen arvo ja suojelu ei ollut mukana tarkastelussa yksittäistapauksia lukuun ottamatta.

Satakunnan Museo

– Ainoastaan Cygnaeuksen koulusta esitetään tehtäväksi kaikkien porilaisten talo. Selvityksessä tarkasteltiin ä koulurakennusten kuntoa lähinnä niiden iän ja tehtyjen korjausten perusteella. Kulttuurihistoriallinen arvo ja suojelu ei ollut mukana tarkastelussa yksittäistapauksia lukuun ottamatta, todetaan museonjohtaja Juhani Ruohosen ja rakennustutkija Liisa Nummelinin allekirjoittamassa kannanotossa.

Vanha kivinen koulurakennus.
Uudenkoiviston koulu on kouluverkkoselvityksessä lakkautettavien listalla.Liisa Nummelin /Satakunnan Museo

Mistä löytyy uutta käyttöä suurille kivikouluille?

Porissa ollaan Satakunnan Museon mukaan ennen näkemättömässä tilanteessa. Lakkautetut koulut ovat aiemmin olleet etupäässä pittoreskejä puukouluja, jotka ovat sopineet asuin- ja pienyrityskäyttöön.

– Nyt lakkauttamassa ollaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, suuria kivikouluja. Olisiko niille kaikille löydettävissä soveliasta uutta käyttöä tai ostajia?

Porin kaupungin ei tule Satakunnan Museon mukaan tehdä päätöksiä kouluverkosta, ennen kuin nykyisten koulurakennusten tulevaisuus on selvitetty.

– Arvokkaita koulurakennuksia ei saa jättää tuuliajolle.

Kouluverkkoselvityksessä esitetään muun muassa Cygnaeuksen koulukiinteistön poistamista koulukäytöstä, suurlukion rakentamista SAMKin kampuksen viereen ja uusia yhtenäiskouluja Länsi- ja Pohjois-Poriin. Reposaaren koulu lakkautettaisiin.