1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afarak Group (Ruukki Group)

Afarakilta tulosvaroitus – taustalla Etelä-Afrikan sulaton ongelmat

Sulaton ongelmat ovat vaikuttaneet yhtiön tulokseen negatiivisesti koko toimintavuoden ajan.

Yksi Afarakin kaivoksista, Stellite, sijaitsee Etelä-Afrikassa. Kuva: Philip Mostert / Afarak Group

Suomalainen metallinjalostusalalla toimiva pörssiyhtiö Afarak Group (ex-Ruukki Group) on antanut tulosvaroituksen vuodelle 2018.

Yhtiö kertoo, että se on kohdannut haasteita etenkin Mogalen sulaton toiminnassa Etelä-Afrikassa. Sulaton ongelmat ovat vaikuttaneet tulokseen negatiivisesti koko toimintavuoden ajan.

– Tekniset ongelmat, kuten jalostuslaitteiden rikkoutumiset ja tilapäiset seisokit Etelä-Afrikan kaivostoiminnassa, sekä geologiset muodostumat, joissa oli heikompilaatuista malmia, ovat pienentäneet tuotantomääriä ja vaikuttaneet Mogalen raaka-ainesaatavuuteen. Lisäksi kohonneet energia- ja pelkistinkustannukset, randin vahvistuminen ja kolmosuunin sulkeminen vaikuttivat kaikki tulokseen, kertoo yhtiö tiedotteessa.

Afarak kertoo ryhtyneensä ongelmien takia useisiin toimenpiteisiin. Mogalen sulaton johtoryhmän kokoonpano on uusittu. Uusi johtoryhmä keskittyy toiminnan tehostamiseen ja kustannusten leikkaamiseen.

Sulaton tuotannossa myös siirrytään Etelä-Afrikan ferrokromista korkeahiiliseen ferrokromiin. Sillä yhtiö odottaa saavansa paremmat katteet markkinoilla. Myös kaivostoimintaa on määrä supistaa.

Afarak tekee Mogalen liikearvosta 6,5 miljoonan euron alaskirjauksen viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Yhtiö julkistaa viime vuoden tuloksensa perjantaina.

Lue myös:

Pörssiyhtiö Afarakin osakkaat vaativat Nordealta kymmenien miljoonien korvauksia – pyytävät myös Fivaa tutkimaan pankin toimet

Finanssivalvonta määräsi 50 miljoonan euron sakot Afarakin pääomistajalle