Hyppää sisältöön

Jehovan todistajat: Jäseniämme kidutetaan Venäjällä – sähkösokkeja ja kuristamista

Monet järjestöt ovat tuominneet Jehovan todistajiin kohdistetun vainon Venäjällä.

Jehovan todistajien julkaisuja. Kuva: Jeffrey Blackler / AOP

Jehovan todistajien jäsenet ovat joutuneet raa'an kidutuksen kohteeksi, kertoo järjestö internet-sivuillaan.

Jehovan todistajien mukaan (siirryt toiseen palveluun) järjestön jäsenten koteihin Surgutin kaupungissa Länsi-Siperiassa tehtiin ratsioita viime viikon perjantaina. Toistakymmentä ihmistä pidätettiin ja vietiin Tutkintakomitean paikalliseen päämajaan.

Pidätetyiltä kyseltiin esimerkiksi, missä jehovan todistajien kokoukset pidetään ja ketkä ovat järjestön johtajia. Pidätetyt kieltäytyivät vastaamasta.

Kun pidätettyjen avustaja poistui huoneesta, alkoi kidutus, kertoo järjestö. Pidätettyjä piestiin, heidän päähänsä laitettiin pussi, jonka suu teipattiin kaulan ympärille umpeen. Pidätetyt riisuttiin alasti, valeltiin vedellä ja sen jälkeen heille annettiin sähkösokkeja lamautusaseilla.

Kidutuksen kerrotaan kestäneen kaksi tuntia. Osa pidätetyistä on edelleen vangittuina. 19 Surgutin jehovan todistajaa on saanut myöhemmin syytteen äärimielisen toiminnan organisoinnista.

Vapautetut ovat näyttäneet vammojaan lääkäreille ja he aikovat myös tehdä valituksen viranomaisten toiminnasta.

Tietoja ihmisoikeusloukkauksista

Venäjä kielsi kaiken jehovan todistajien toiminnan huhtikuussa 2017, koska järjestöä pidettiin äärimielisenä.

Jehovan todistajien jäseniä on vainottu ja heidän omaisuuttaan on rikottu, mutta aiemmin ei ole tullut tietoon fyysistä väkivaltaa.

Helmikuun alussa maailmalla nostatti vastalauseita tanskalaisen Dennis Christensenin saama pitkä vankeustuomio.

Useat ihmisoikeusjärjestöt, kuten Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun) ja Amnesty International (siirryt toiseen palveluun), samoin kuin YK:n ihmisoikeusvaltuutettu (siirryt toiseen palveluun) ovat kiinnittäneet huomiota Jehovan todistajien tilanteeseen Venäjällä.

Järjestöt vaativat, että Venäjän on turvattava perustuslakiinkin kirjatun kansalaisten uskonnon- ja kokoontumisvapauden.

Jehovan todistajien ohella eräät muutkin vähemmistöuskonnot, kuten skientologit ja Pelastusarmeija ovat joutuneet painostustoimien kohteiksi, kertoo Human Rights Watch.

Venäjän jehovan todistajia on pyrkinyt myös pakolaisiksi Suomeen.