"Ei ollut Suomessa töitä, Ruotsiin töihin tarvittiin" – Muusikko ja sairaanhoitaja Jarkko Somero laulaa ikäihmisten tarinat

Suomen- ja meänkielisten ikäihmisten tarinoista tehdään lauluja Haaparannalla.

Tarinat ja ilmiöt
Jarkko Somero on muusikko ja sairaanhoitaja.
Jarkko Somero on muusikko ja sairaanhoitaja. Hän kerää ikäihmisten tarinoita.Kotokero

HaaparantaSairaanhoitaja Jarkko Somero ottaa kitaransa ja laulaa.

"Käy tutuks linjurin penkki kun istuu Kuhmosta Göteborgiin, ei ollut Suomessa töitä, Ruotsiin töihin tarvittiin, omaisuus matkalaukkuun mahtui, kieltä taidettu ei kumpikaan."

Tarina on monelle suomalaiselle ikäihmiselle tuttu. Moni muutti Ruotsiin ja myös jäi sille tielleen. Oululainen terveysyritys Kotokero kerää ikäihmisten tarinoita Haaparannan Klippan-palvelukodin asukkailta ja tekee niistä lauluja.

Haaparannan ulkosuomalaisten keskuudesta tarinoiden keruumatka jatkuu aina Australiaan asti, jossa elää aktiivinen suomalaisyhteisö.

Idea ikäihmisten tarinoiden keräämisestä alkoi vuonna 2017 Suomi100-hankkeen myötä, jolloin Kotokero vieraili oululaisissa palvelukodeissa. Yritys halusi tänä vuonna keskittyä ulkosuomalaisten kertomuksiin ja muistoihin.

– Tarinat ovat kiinnostavia ja nämä ovat aitoja juttuja. Aitoutta minun mielestäni maailma tällä hetkellä tarvitsee, sanoo muusikko ja sairaanhoitaja Jarkko Somero.

Tarinoita Lapin sodasta, joen toiselta puolelta

Somero vieraili Haaparannalla kuuntelemassa Klippan-palvelukodin asukkaiden tarinoita. Joistakin tarinoista syntyy lauluja, joiden teemat ovat hyvin koskettavia.

Oululaisten ja haaparantalaisten ikäihmisten muisteloissa esiin ovat nousseet niin pienet kuin suuretkin teemat: muun muassa muutto Suomesta Ruotsiin 1960-luvulla sekä Lapin sota ovat painuneet vahvasti mieleen.

– Meillä on ollut ilo haastatella hyvinkin iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat eläneet täällä sota-aikana ja nähneet Lapin sodan joen toiselta puolelta. Kaikissa tarinoissa on hyvä vire, ja toivo ja ilo kuultavissa. Sota-ajan tarinassa kumpuaa yhteisöllisyys ja auttamisenhalu, Somero kertoo.

Kappaleet tallennetaan digitaaliseen muotoon ja ne sovitetaan soitto-orkesterille. Viime vuonna tehtyjä lauluja esitettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

– Tulemme aivan varmasti esiintymään Haaparannalle, todennäköisesti orkesterin kanssa. Kevään aikan tehdään useampi reissu ja koitamme järjestää tapahtuman, kun biisit ovat valmiita, Somero sanoo.