Berner selvitti SEB-pankin hallituspaikkaa oikeuskanslerin kanssa – Sipilä: Erityisjärjestelyistä puhutaan myöhemmin

Oikeuskanslerin mukaan Berner voi jatkaa ministerinä uudesta pestistään huolimatta.

Anne Berner
Kommunikationsminister Anne Berner
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) nimitettäneen ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen maaliskuussa.Jarno Kuusinen / AOP

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo STT:lle keskustelleensa oikeuskanslerin kanssa valinnastaan SEB-pankin hallitukseen.

Oikeuskanslerin mukaan Berner voi jatkaa ministerinä, kunhan hän tekee valinnan jälkeen sidonnaisuusilmoituksen ja jäävää itsensä mahdollisista rahoitusmarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvistaa Ylelle, ettei näe ongelmaa Bernerin ehdokkuudessa.

– Tästä säätää perustuslaki, jossa käsitellään ministerin sidonnaisuuksia. Siinä ministeriä kielletään hoitamasta toimea, joka voi estää ministerin tehtävän täysipainoista hoitamista tai vaarantaa luottamuksen puolueettomuuteen, Pöysti sanoo.

Hän muistuttaa, ettei ministereille ole säädetty karenssiaikoja, jotka rajoittaisivat heidän sijoittumistaan erilaisiin tehtäviin ministeriajan jälkeen.

SEB:n uusi hallitus valitaan yhtiökokouksessa maaliskuun lopulla.

Oikeuskansleri: Pörssiyhtiön hallituspesti sopii huonosti ministerin tehtävään

Oikeuskansleri Pöysti sanoo, että pörssiyhtiön hallituksen jäsenyys istuu pääsääntöisesti huonosti yhteen ministerin pestin kanssa.

Hän kuitenkin toteaa, että nyt on kyse "muutamista päivistä", jolloin Berner istuu sekä Suomen että yhtiön hallituksessa.

Entä jos hallitusneuvottelut kestävät pitkään, eikä uutta hallitusta saada nopeasti muodostettua?

– Se pitää katsoa tilanteen mukaan. Jos tästä tulee pitkäaikainen asetelma, voi syntyä ristiriitainen tilanne, jossa asia pitää arvioida uudelleen.

Sipilä: Olen keskustellut Bernerin kanssa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä mahdolliset jääviyskysymykset koskevat vasta niin kutsuttua toimitusministeristön aikaa.

Hallitus jatkaa huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus nimitetään. Bernerin ensimmäinen kokous SEB:n hallituksen jäsenenä olisi vasta huhtikuun lopulla.

– Olen hänen (Bernerin) kanssa keskustellut kaikista asioista, mutta hän saa itse kertoa jatkopestistään enemmän. Erityisjärjestelyistä ehditään kyllä puhua, Sipilä sanoi.

Pääministeriltä kysyttiin, olisiko siirtymää politiikan johtotehtävistä yritysmaailmaan syytä suitsia esimerkiksi karenssijärjestelyillä.

– Näistä karensseista on jonkin verran puhuttu, mutta tässä on kyse luottamustehtävästä, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa työ- ja luottamustehtävillä on siis eroa, kun karensseja pohditaan.

Sipilä piti tiedotustilaisuuden Belgian pääministeri Charles Michelin kanssa, kun tämä oli vierailulla Helsingissä. Hän ei vastannut kysymykseen siitä, onko täysin poissuljettua, että Berner eroaisi ministerin tehtävästä.

Voit keskustella tästä jutusta klo 22:een.

Lue lisää:

Anne Berner ei hae jatkokautta eduskuntaan – ehdolla SEB-pankin hallitukseen