Hyppää sisältöön

Suomi olisi yksi kovimmista kärsijöistä Trumpin autotullien iskiessä – valtaosa meillä tehdyistä Mersuista päätyy nyt Yhdysvaltoihin

Euroopan ja ennen kaikkea Saksan autoteollisuus odottaa kauhulla presidentti Donald Trumpin päätöstä uusista autotulleista. Saksalaisautojen vienti Yhdysvaltoihin romahtaisi tullien myötä.

Uudenkaupungin autotehtaan kokoonpanolinjan marriage point. Pisteessä yhdistetään auton kori ja voimansiirto. Kuva: Valmet Automotive

Yhdysvaltojen pelätään määräävän 25 prosentin tuontitullit Euroopassa valmistetuille autoille. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on voimassa 2,5 prosentin tulli EU:sta tuleville henkilöautoille.

EU:sta tuotavien autojen hinnat voivat nousta kymmenkertaistuvien autotullien myötä yli 5 000 eurolla autoa kohden. Se vaikuttaisi amerikkalaiskuluttajien ostopäätöksiin.

Uudet tullit tuntuisivat paitsi Saksassa myös Suomessa.

Jos esimerkiksi saksalainen autonvalmistaja Daimler joutuisi supistamaan tuotantoa tullien takia, ensimmäisenä tulilinjalle saattaisi joutua sopimusvalmistaja Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehdas.

Markkinoiden heikentyessä sopimusvalmistajat ovat yleensä heikommassa asemassa kuin valmistajan omassa maassa sijaitseva, oma tehdas. Valmet Automotiven toimintaan tullipuheet eivät ole vaikuttaneet.

– Seuraamme tilannetta, mutta vaikutuksia Uudenkaupungin tuotantoon on vielä mahdotonta arvioida. Yhtiömme valmistaa tällä hetkellä autoja siten kuin asiakkaan kanssa on sovittu. Tullien vaikutusta ei toiminnassamme näy, viestintäpäällikkö Mikael Mäki Valmet Automotivesta kertoo.

Yhtiön mukaan tullien korotukset on nähtävä osana laajempaa kokonaisuutta, joka on ilman muuta uhka kansainväliselle kaupalle.

Autovienti vahvassa kasvussa

– Uusien autotullien suorat vaikutukset Suomen autoteollisuudelle olisivat huomattavat. Etla on arvioinut, että autoalalta voisi hävitä yli 10 prosenttia työpaikoista eli vaikutus olisi mittava, pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta toteaa.

Pääanalyytikko Gerich pitää lisätullien uhkaa todellisena, vaikka toivookin, että niiltä vältyttäisiin.

– Arvioimani todennäköisyys tulleille on luokkaa 30–40 prosenttia, hän sanoo.

Suomen autovienti on ollut viime aikoina erittäin vahvassa kasvussa. Suomessa valmistetut autot viedään ensin Saksaan, josta ne lähtevät sitten edelleen Yhdysvaltoihin ja muille markkinoille.

Yhdysvalloissa paikalliset viranomaiset kirjaavat tuontimaan lisäksi auton valmistus– eli alkuperämaan. Näin myös Suomessa valmistettujen autojen tarkat määrät löytyvät amerikkalaistilastoista.

Porschen autotehdan Stuttgartissa Saksassa. Kuva: Ronald Wittek / EPA

– Suomen autovienti päätyy enenevissä määrin Yhdysvaltoihin, joten mahdollisten autotullien vaikutus sopimusvalmistajille voi olla suuri. Jos tullit siirtyisivät suoraan jälleenmyyjien hintoihin, vienti Yhdysvaltoihin voi tyrehtyä nopeasti, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä sanoo.

Tullin arvion mukaan vuonna 2018 Suomessa valmistetuista bensiinimoottorisista autoista lähes kaikki vietiin Saksan kautta Yhdysvaltoihin, kun vuonna 2017 niistä päätyi Yhdysvaltoihin reilut puolet.

Käytännössä kyse on Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaan valmistamista Mercedes-Benz –bensiiniautoista.

Yhdysvaltojen oman tuontitilaston mukaan sinne tuotiin 2018 marraskuuhun mennessä suomalaisia autoja noin 1,5 miljardin euron arvosta. Kasvua oli noin 70 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Tilastojohtaja Penttilän mukaan Yhdysvaltain autotullien suurin kärsijä olisi Japani ja toiseksi suurin olisi Saksa. Koko EU:n osuus Yhdysvaltain autontuonnin arvosta on noin 22 prosenttia ja Suomen osuus noin yksi prosentti.

Käytännössä Suomen autoteollisuus kärsisi kuitenkin suhteellisesti paljon, sillä Uudenkaupungin autotehdas ja sen tekemät Mersut ovat lähes koko Suomen autotuotanto.

Yhdysvaltoihin tuodaan eniten autoja Meksikosta ja paljon myös Kanadasta, mutta niiden kanssa Yhdysvalloilla on vapaakauppasopimus.

Saksan autovienti romahtaisi

Saksalaisen taloustutkimuslaitoksen, Ifo–instituutin mukaan Yhdysvaltojen uhkaamat uudet autotullit pahimmillaan jopa puolittaisivat Saksan autoviennin Yhdysvaltoihin pitkällä aikavälillä.

Ifon mukaan lisätullit vähentäisivät Saksan autovientiä 7,7 prosenttia. Rahassa se merkitsisi noin 18,4 miljardin euron menetystä. Euroopan autonvalmistajista juuri saksalaiset olisivat suurimpia kärsijöitä.

Yhdysvaltojen kaavailemat autotullit ovat huomattavasti suuremmat kuin esimerkiksi teräs– ja alumiinitullit. Autoviennin väheneminen painaisi takuuvarmasti koko Euroopan talousnäkymiä, ja epävarmuus kasvaisi.

– Euroalueen ajautuminen autotullien kautta suoraan mukaan kauppasotaan iskisi talouteen luottamuksen heikkenemisen kautta, taantumariskit kasvaisivat, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich selvittää.

Sitä paitsi autotullit johtaisivat todennäköisesti vastatoimiin EU:n puolelta. Komissiolla kerrotaankin olevan jo valmiina 20 miljardin euron kostolista vastatulleista.

Ne taas johtaisivat taatusti uuteen tullinokitukseen Yhdysvaltojen puolelta.