1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katolinen kirkko

Katolisen kirkon johtajat puolustautuvat hyväksikäyttösyytöksiä vastaan: Ei vallan väärinkäyttöä, vaan eksymistä pois evankeliumista

Kaksi katolisen kirkon kardinaalia on ottanut kantaa skandaalisyytöksiin avoimessa kirjeessään, kertoo BBC.

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus osallistui helmikuun alussa Arabiemiraateissa pidettyyn messuun. Kuva: EPA

Kaksi katolisen kirkon 223 kardinaalista on ottanut voimakkaasti kantaa hyväksikäyttötapauksiin kirkon piirissä ja erityisesti siihen, millaista keskustelua tapausten ympärillä käydään.

Yhdysvaltalainen kardinaali Raymond Burke ja saksalainen Walter Brandmüller eivät hyväksy paljastuneiden hyväksikäyttötapauksen selitykseksi väitettä vallan väärinkäytöstä.

Sen sijaan kardinaalien mielestä pitäisi puhua yksittäisistä papeista, jotka ovat "menneet kauas pois evankeliumin totuudesta".

He vaativat myös loppua "homoseksuaaliselle agendalle", joka jakaa kirkkoa. Molemmat kardinaalit kuuluvat BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) katolisen kirkon perinteisempään siipeen, jossa ajatellaan, että homoseksuaalisuus on perimmäinen syy hyväksikäyttöön.

– Homoseksuaalisen agendan vitsaus on levittäytynyt laajalle kirkoissa. Sitä ajetaan järjestelmällisesti eri verkostoissa ja suojellaan monimutkaisuuden ja vaikenemisen salajuonella, kardinaalit kirjoittavat.

Kardinaalien kannanotto julkistettiin juuri paavin kokoonkutsuman piispainkokouksen alla.

Roomassa pidettävän tapaamisen tarkoituksena on etsiä ratkaisuja kirkkoa eri puolilla maailmaa ravisuttaviin hyväksikäyttöskandaaleihin. Osanottajia tapaamiseen odotetaan yli 130 eri maasta.

Lue lisää:

Katolisen kirkon skandaali paisuu: Paavi myönsi, että papit hyväksikäyttivät nunnia ja pitivät heitä jopa seksiorjina

Saksan katolisessa kirkossa on paljastunut tuhansien lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Lähes 700 pappia syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa – lukumäärä on huomattavasti katolisen kirkon aiemmin ilmoittamaa suurempi