1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lyhyet

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo lintujen muuttoaikoihin

Keskimääräisen linnun kevätmuuton ajoitus on aikaistunut hieman yli viikon 1950-luvun lopulta.

Lyhyet
kiuru
KiuruAOP

Lintujen kevätmuutto on varhaistunut ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Euroopassa. Voimakkaimmin muutto on aikaistunut lähimuuttajalajeilla eli Euroopassa talvehtivilla lajeilla, joita ovat esimerkiksi kiuru, töyhtöhyyppä tai sepelkyyhky.

– Muuton puolivälin muutosten perusteella keskimääräisen linnun kevätmuuton ajoitus on aikaistunut hieman yli viikon 1950-luvun lopulta, kertoo Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta, joka on osa Helsingin Yliopistoa.

Havaitut muutokset olivat yhteydessä paikallisiin lämpötiloihin: mitä lämpimämpi kevät oli, sitä aikaisemmin muutto käynnistyi. Tutkimus perustuu 21 pohjoiseurooppalaisen ja kanadalaisen lintuaseman pitkäaikaisiin muuttolintuseurantoihin lähes 200 lajilla.

Pisimmät aikasarjat alkavat 1950-60-lukujen taitteesta. Suomesta aineistoa oli Hangon ja Jurmon lintuasemilta, ja valtaosa aineistosta ovat keränneet vapaaehtoiset lintuharrastajat.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisessä arvostetussa Ecological Indicators julkaisusarjassa.

Hangon lintuaseman kevätmuuttoaikoja ja niissä tapahtuneita muutoksia voi tutkia helmikuussa avatun "Haahka" muuttolintuselaimen avulla (siirryt toiseen palveluun) .

Lue seuraavaksi