Suomussalmelaismies latasi otoksensa kuvapankkiin ja koki yllätyksen: Kuva päätyi Suomen kauneimmaksi postimerkiksi

Alkuperäisen valokuvan ottanut suomussalmelaismies ei tiennyt kuvan päätyneen mihinkään kilpailuun.

postimerkit
Suomen kaunein postimerkki 2018.
Klaus Welpin suunnittelema postimerkki voitti Suomen kaunein postimerkki 2018 -kilpailun. Klaus Welp

Suomussalmella puhelimeen vastaa hämmästynyt mies. Juha Härkönen ei meinaa uskoa, että hänen ottamastaan valokuvasta tehty postimerkki on valittu Suomen kauneimmaksi.

– Minä en oikein nyt tiedä, mitä olen voittanut. En ole kuullut koko asiasta, mutta tuntuuhan tuo hyvältä. En minä tiennyt, että tällainen äänestys on olemassa, Härkönen sanoo.

Suomalaiset äänestivät vuoden 2018 kauneimmaksi postimerkiksi toukokuisessa ilta-auringossa Suomussalmella kuvatun erämaasillan. Kyseessä on Klaus Welpin suunnittelema merkki, jonka valokuvasi suomussalmelainen Juha Härkönen. Voittajapostimerkki sai yli 13 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Ääniä kertyi yhteensä yli 30 000 kappaletta.

Erämaasilta voitti aiemmin myös toisen palkinnon silta-aiheisten EUROPA-postimerkkien kilpailussa, jonka tuomaristo vertasi merkkiä hehkuvine väreineen impressionistiseen maalaukseen.

– Kiertelin kuvaa ottaessa sellaista pientä metsälampea. Mielestäni siinä oli komea auringonlasku, lammen pinta oli tyyni ja sen heijastukset olivat mukavan näköiset, Härkönen kertoo.

Kuvan pitkospuut ja sillat kiinnittävät suunnittelija Klaus Welpin huomion Vastavalo.net kuvapankissa, josta mies nappasi kuvan jatkokäsittelyyn.

– Tällaisen postimerkin suunnitteluprosessissa etsitään sopivaa valokuvaa ideaan soveltuvaksi. Etsin niitä kuvapankeista ja pohdin menenkö itse kuvaamaan, mutta aikataulu ei sitä sallinut. Kuvapankista löytyi upea kuva, jota pystyin käyttämään.

Vuoden 2018 postimerkkikilpailussa ei jaettu palkintoja, mutta Welp aikoo silti juhlia tunnustusta.

Periaatteessa kuka tahansa voi voittaa vaikka postimerkkikilpailun.

Mikko Paartola

Kuvapankkien kuvat on kaikkien käytettävissä. Vastavalo.net on Suomen suurin kuvatoimisto, joka välittää kuvia mainontaan ja erilaisiin julkaisuihin.

Vastavalo.netin vastaava tuottaja Mikko Paartolan mukaan ihmiset eivät aina tajua, mistä erilaisten kilpailuiden kuvat tulevat. Kuvan suunnittelija ei ole aina itse ottanut kuvaa.

– Kaikki kuusi postimerkkikilpailussa palkittua kuvaa ovat meiltä ja myös Maailman kaunein postimerkki -kilpailun voittaja on meidän kuvapankista. Periaatteessa kuka tahansa voi ostaa kuvia ja osallistua kilpailuihin. Valokuvakisaan ei voi osallistua, mutta tällaiseen tuotekisaan voi, kertoo Paartola.

Kuvapankista ostettu kuva maksaa noin 50–100 euroa, ja sen jälkeen kuvaa voi käyttää haluamallaan tavalla.

Suomussalmelaisen Juha Härkösen kuvapankkiin lataama kuva on siis kaikkien käytössä, kun siitä maksaa korvauksen. Ei siis ole ihme, että kuvan ottaja koki hämmennyksen kuullessaan postimerkkikilpailun voitosta. Hänellä oli kuitenkin tieto, että kuvaa käytetään postimerkkinä.

– Jos kuvatoimisto myy kuvan, kuvaajat saavat osuuden myynnistä. Kun kuvaaja lataa otoksen kuvapankkiin, hän antaa oikeuden myydä kuvaa vapaasti eteenpäin. Tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla, sanoo Mikko Paartola.

Millainen postimerkki säväyttää sinua? Voit keskustella aiheesta kommenttiosiossa kello 22.00 saakka.

Korjattu: 21.2 kello 11:07: Kun kuvaaja lataa kuvan kuvapankkiin, hän ei menetä oikeuksia kuvaan kuten aiemmin Mikko Paartolan sitaatissa kerrottiin.