1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laskettelu

Suurin osa rinnetapaturmista sattuu merkityillä rinteillä – ammattilaiset oikovat esittämiämme hölmöjä lasketteluväittämiä

Rinnetapaturmista suurin osa on itse aiheutettuja kaatumisia.

Hiihtokoulussa laskettelua opettelevat sekä nuoret että vanhemmat ensikertalaiset. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Keskimäärin 2 000 suomalaista loukkaa itsensä laskettelurinteessä vuosittain. Rinnetapaturmat ovat vähentyneet kuitenkin viime vuosina. Suomessa sattui vuosi sitten talvella noin yksi rinnetapaturma tuhatta hiihtopäivää kohden.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen tilastojen mukaan noin kolme neljästä tapaturmasta sattui rinnekeskusten merkityillä rinteillä. Useimmiten (85 prosenttia) onnettomuuden aiheutti laskettelija itse eli kaatui rinteessä.

Laskettelurinteissä työskentelevien ammattilaisten mukaan rinnetapaturmilta voidaan helposti välttyä, jos rinteeseen mennään oikein opein.

Esitimme muutamia väittämiä, joita rinneammattilaiset kommentoivat.

1. Minä kyllä hallitsen tämän lajin

– Kautta historian suomalaisilla on ollut sellainen asenne, että he ajattelevat hallitsevansa laskettelun opettelematta sitä sen kummemmin, sanoo Rukan Hiihtokoulun johtaja Maaria Pieviläinen.

Pieviläinen muistuttaa, että suomalaiset ovat olosuhteiden vuoksi oppineet lumiliikkujiksi, minkä vuoksi rinteeseen meno ei pelota.

Rukan Ski Patrolin rinneturvallisuusvastaava Teemu Torvinen muistuttaa asenteen merkityksestä rinteeseen lähdettäessä.

– Ihan sama mitä lähdet tekemään, asenne ratkaisee. Kun rinteeseen lähdetään pitämään hauskaa oma taitotaso tietäen, silloin kaikilla on hauskaa.

2. Kypärää ei tarvita

Rinneturvallisuusvastaava Teemu Torvinen sanoo, että kypärää käyttävät nykyisin jo lähes kaikki laskettelijat.

– Kypärän lisäksi varusteiden pitää olla kunnossa niin, että sukset on säädetty oikein ja että ne ovat oikean kokoiset. Monojen kannattaa olla sopivat. Näin saadaan rinteeseen lajimukavuutta mukaan.

Ruka Ski Patrolin rinneturvallisuusvastaava Teemu Torvinen sanoo, että merkittyjen rinteiden ulkopuolella saa laskea omalla vastuulla, mutta järkevintä olisi pysytellä hoidetuilla ja merkityillä rinteillä. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Hiihtokoulun johtaja Pieviläinen muistuttaa, että esimerkiksi lasten vuokravälineisiin kuuluu automaattisesti kypärä.

– Aikuisia suosittelen vuokraamaan tai ostamaan kypärän. Kypärä on turvavarusteista tärkein rinteessä.

– Kannattaa muistaa muun muassa puhdistaa monot lumesta ennen kuin ne lukitaan suksiin, Pieviläinen sanoo.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen mukaan kypärää käyttää rinteessä nykyisin yli 90 prosenttia laskettelijoista.

3. Hiihtokouluun ei kannata mennä

– Suomalaiset oppivat nopeammin laskettelun, kuin ulkomaalaiset, mutta kyllä hiihtokoulussa kannattaa silti käydä. Koulussa oppii hallitsemaan nopeammin vauhtia ja kurveja rinteessä, Pieviläinen toteaa.

Mynämäkeläinen Anssi Kulmala opettelee laskettelua hiihtolomallaan Rukan Hiihtokoulussa. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Hiihtokouluun menemällä laskettelua ei tarvitse opetella kantapään kautta.

– Kun menet hiihtokouluun, laskettelua ei tarvitse opetella kantapään kautta.

– Suomalaiset ovat alkaneet löytää hiihtokoulut viime vuosina hyvin, mutta oppia voisimme ottaa esimerkiksi briteiltä. Rukalla vierailee nykyisin brittiperheitä, jotka ovat aloittaneet lasketteluharrastuksen hiihtokoulusta ja ovat nyt jo jopa kymmenettä vuotta laskettelemassa, Torvinen kertoo.

4. Rinnemerkeistä ei tarvitse välittää

Torvisen mukaan turvallisinta on lasketella hoidetulla rinnealueella. Rinteiden reunat on merkitty sinisillä, punaisilla ja mustilla pujottelukepeillä.

– Keppien väreillä merkitään rinteen vaikeustaso niin, että sininen on helpoin ja musta vaikein rinne. Rinne kannattaa valita oman taitotason mukaan.

– Rinteiden ulkopuolellekin voi mennä, mutta onneksi laskettelijat käyttäytyvät sielläkin nykyisin pääasiassa järkevästi, Torvinen sanoo.