Olematonta liiketoimintaa, pimitettyjä omistajia – SVT:n mukaan Swedbank ei piitannut ilmiselvistä rahanpesun tunnusmerkeistä

SVT:n mukaan Swedbankin kautta kulki myös Magnitski-skandaalissa huijattua venäläisrahaa.

rahanpesu
Swedbankin rakennus Vilnassa.
Swedbankin rakennus Vilnassa.Valda Kalnina / EPA

Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa dokumentteja, jotka koskevat rahaliikennettä Ruotsin suurimpiin kuuluvan pankin, Swedbankin, ja tanskalaisen, rahanpesuskandaaliin yhdistetyn Danske Bankin välillä.

SVT:n haltuunsa saamat dokumentit koskevat ajanjaksoa 2007–2015.

Dokumenteista ilmenee, että viisikymmentä Swedbankin Baltian maiden toimipisteiden asiakasta on liikuttanut yhteensä noin 40 miljardia kruunua eli neljä miljardia euroa rahaa pankkien välillä.

Kyseisten asiakkaiden toiminnassa on selviä viitteitä rahanpesuun, mutta Swedbank on jättänyt asian tutkimatta, SVT kertoo.

Asiakkaiden joukossa on yhtiöitä, joilla ei ole ollut minkäänlaista toimintaa, yhtiöiden omistajien henkilöllisyys on salattu tai yhtiöiden edustaja vaikuttaisi bulvaanilta.

SVT:n tekemässä selvityksessä löydettiin yli tuhat Swedbankin korkean riskin maissa toimivaa yritysasiakasta, jotka olivat tuttuja jo Danske Bankin skandaalista.

Kyseiset asiakkaat olivat muun muassa lähettäneet väärennettyjä tilinpäätöksiä ja liikutelleet miljoonien eurojen rahasummia, vaikka yritysrekistereissä ne oli merkitty "lepääviksi".

Eniten epäilyttäviä asiakkaita oli Brittiläisillä Neitsytsaarilla, joka on tunnettu veroparatiisi.

Swedbank kiisti yhteyden syksyllä

Danske Bankin toiminnasta paisui viime syksynä skandaali. Ulkopuolisessa selvityksessä tuli ilmi, että Danske Bankin virolaisella tytäryhtiöllä on ollut ainakin 6 200 asiakasta, joita kaikkia voidaaan epäillä rahanpesusta.

Danske Bankin kautta on voitu siirtää jopa 200 miljardia euroa laittomasti ansaittua rahaa. Kyseessä on saattanut olla maailman suurin rahanpesurikos.

Tapauksen tultua julki Swedbankin toimitusjohtaja Birgitte Bonnesen sanoi SVT:n haastattelussa, ettei rahanpesusta epäiltyjen Danske Bankin asiakkaiden joukossa ollut sellaisia, joilla oli asiakassuhde Swedbankin kanssa.

Bonnesen täsmensi vielä, "ettei ainakaan sellaisia asiakkaita, joilla ei ollut maassa liiketoimintaa".

Syksyllä myöskään Ruotsin finanssitarkastus ei löytänyt huomautettavaa Swedbankin toiminnasta.

Magnitski-tapauksen yhteys

SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Swedbankin kautta on siirretty myös 150 miljoonaa kruunua eli 15 miljoonaa euroa Venäjän valtiolta kavallettuja verovaroja.

Rahat olivat peräisin yhdysvaltalaisen liikemiehen Bill Browderin Hermitage-investointirahastolta, joka oli maksanut liikevoittoveroja. Rahat maksettiin veronpalautuksina väärille tahoille.

Juttua tutki venäläinen tilintarkastaja Sergei Magnitski. Sen sijaan, että epäillyt olisi otettu kiinni, vankilaan päätyi Magnitski, joka löydettiin myöhemmin sellistä kuolleena.

Magnitski-tapaus sai paljon huomiota länsimaissa ja esimerkiksi Yhdysvallat on sen takia asettanut pakotteita eräitä venäläisiä henkilöitä kohtaan.

Swedbankin toimitusjohtaja Bonnesen ei ole kommentoinut SVT:n uutista.

SVT:n Uppdrag gransking -ohjelma esitetään tänään keskiviikkoiltana.

Lue lisää:

Nordean pääjohtaja kommentoi rahanpesuvyyhteä ensimmäistä kertaa: "Haaste on aliarvioitu" – kokosimme kohun käänteet

Vuosien tutkinnan masinoinut suursijoittaja Bill Browder: Nokia sai Suomen Nordeaan lähes sata miljoonaa dollaria kyseenalaisilta tileiltä Venäjä nosti uusia syytteitä Bill Browderia vastaan ja vaatii sijoittajan luovuttamista

Nordeaa rahanpesusta syyttävä Browder Ylen haastattelussa: Nordea oli mukana rahanpesussa ja viranomaiset nukkuivat

Danske Bankin selvitys: Rahanpesuongelma perittiin suomalaiselta Sampo-konsernilta

Tanskassa aloitettiin rikostutkinta Danske Bankin rahanpesuepäilyistä

SVT: Swedbankia on saatettu käyttää järjestelmälliseen rahanpesuun lähes kymmenen vuoden ajan