1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. olut

Unohditko oluet pakkaseen? Selvitimme, mitä juomalle tapahtuu ja voiko sitä vielä juoda

Oluen jäätyminen ei sinällään pilaa juomaa, mutta jäähdytys- ja sulatusratkaisujen kanssa kannattaa olla tarkkana.

olut
Oluet eivät jäädy pakkasessa ihan heti, mutta liian pitkäksi aikaa niitä ei kannata kylmään unohtaa.
Oluet eivät jäädy pakkasessa ihan heti, mutta liian pitkäksi aikaa niitä ei kannata kylmään unohtaa. Risto Ukkonen / Yle

Moni meistä on unohtanut oluet terassille talvipakkaseen tai kesähelteillä pakastimeen. Ensi harmistuksen jälkeen mieleen saattaa kiiriä epäillys, onko olut enää juotavaa.

Onko juoma pilaantunut, väljähtänyt tai maistuuko se metallille? Pitääkö oluttölkki tai -pullo sulattaa lämpimässä, jääkaapissa vai vesialtaassa?

Tästä pitää ottaa selvää, koska lopputalven pakkaset voivat vielä tehdä tepposet monelle hiihtolomalaiselle.

1. Pilaantuuko jäätynyt olut?

Ei.

Mikrobiologisesti tarkasteltuna jäätyminen ei pilaa olutta. Jäädyttämistä voidaan jopa käyttää hyväksi jääoluen valmistuksessa, mutta tuolloin juoma on vielä valmistussäiliöissä eikä pienissä pulloissa tai tölkeissä.

– Olut ei ole helposti pilaantuva elintarvike, ja se säilyy pitkiä aikoja oikein säilytettynä. Toki tölkkiä tai pulloa ei ole tarkoitettu pakastettavaksi, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Virtanen.

Oluttölkki  huulilla.
Oluen ominaisuudet muuttuvat jäätyessään, varsinkin jos juoma ei ehdi sulaa kunnolla. Hanna Juopperi / Yle

Olvin panimomestarin Silja Hylkisen mukaan oluen laatu voi heiketä jäätyessään.

– Jäätyminen ei ole tuoteturvallisuusriski, mutta olut voi olla normaalia sameampaa ja maistua hieman hapettuneelta ja oikeaa ikäänsä vanhemmalta. Myös oluelle tuttu terävyys pyöristyy, kun juoma jäätyy.

Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska kertoo, että maltti on valttia, jos oluen olomuoto on päässyt vaihtumaan nesteestä kiinteäksi.

– Rauhallinen sulatus pelastaa jäätyneen juoman. Jos olut sulatetaan ajan kanssa välttäen suuria lämpötilaeroja, niin sen pitäisi olla edelleen saman makuista kuin aiemminkin, kertoo yli 30 vuotta alalla työskennellyt panimomestari.

Kangas-Heiskan mukaan panimolla on maistettu testin vuoksi viisi vuotta terassin alla vaihtelevissa lämpötiloissa ollutta olutta, joka maistui edelleen hyvältä.

2. Väljähtyykö sulanut olut?

Kyllä ja ei.

Hapot katoavat juomasta, jos sen avaa liian pian jäätymisen jälkeen. Ilmiö liittyy hiilidioksidin kykyyn sitoutua nesteeseen, kertoo fysikaalisen kemian professori Jouni Pursiainen Oulun yliopistosta.

– Vesi ja hiilidioksidi muodostavat oluen hiilihapon. Veden jäätyessä hiilidioksidille ei kuitenkaan ole enää tilaa yhdisteessä. Kiteinen jää on puhdasta, eikä siihen liukene muita aineita.

Eli oluen jäätyessä hiilidioksidi poistuu nesteestä. Kaasu pysyy kuitenkin edelleen ehjässä tölkissä tai pullossa, ja oluen sulaessa kaasu ja neste kohtaavat taas toisensa.

Hiilidioksidi irtoaa jäätyneestä nesteestä, mutta pyrkii palaamaan takaisin sulaneeseen juomaan, jos jäätynyttä tölkkiä ei ole avattu..
Hiilidioksidi ei pysty sitoutumaan jäätyneeseen nesteeseen, mutta se ei myöskään pääse pois ehjästä ja avaamattomasta tölkistä.Risto Ukkonen / Yle

Professori Pursiainen naurahtaa, että hän ei ole asiaa tutkinut, mutta sulaneen veden ja hiilidioksidin pitäisi periaatteessa löytää toisensa.

– Systeemi pyrkii palaamaan tasapainoon, jos olosuhteet palautuvat ennalleen suljetussa tilassa eli tässä tapauksessa tölkissä tai pullossa.

3. Maistuuko sulanut olut metallille?

Ei ja kyllä.

Vanha totuushan on, että makuasioista ei kannata kiistellä mutta Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiskalle väite ei ole tuttu.

– Jos olut maistuu metallille, niin todennäköisesti siihen on joku muu syy kuin jäätyminen.

Myöskään Olvin panimomestari Silja Hylkinen ei ole kuullut jäätyneen oluen metallisesta mausta, mutta hänen mukaansa jäätyminen voi aiheuttaa juomaan metallin makua.

– Se voisi liittyä jäätyneen juoman hapettumiseen, jonka yksi tunnusmerkki on metallinen sivumaku.

4. Olut jäähtyy hangessa nopeammin kuin paljaalla tasolla

Kyllä.

Jäähtymisessä ja jäätymisessä on kyse lämmön siirtymisestä ympäristöön. Kaasu eli ilma ottaa lämpöä hitaammin vastaan kuin esimerkiksi tölkin ympärillä oleva hanki.

Lämmön siirtymisestä johtuen oluet jäähtyvät hangessa nopeammin kuin paljaalla pinnalla.
Lämmön siirtymisestä johtuen oluet jäähtyvät hangessa nopeammin kuin paljaalla pinnalla.Risto Ukkonen / Yle

Fysikaalisen kemian professori Jouni Pursiainen saa avata jäähtymisprosessia hieman tarkemmin.

– Fysiikan ja kemian yksi pyhimpiä periaatteita on, että lämpö siirtyy aina lämpimästä kylmään päin.

– Lämpö siirtyy aineesta ja astiasta pois sen pinnan kautta, ja hangessa pintakontakti on kokonaisvaltaisempi kuin ilmassa ja lämmönsiirto on tehokkaampaa.

Jäähtymisnopeuden arviointi on hankalaa, koska siihen vaikuttaa moni muuttuja: nesteen lähtölämpötila, määrä, nestettä sisältävän pakkauksen muoto, alkoholivahvuus, ympäristö.

Fysikaalisen kemian professori Jouni Pursiainen neuvookin luottamaan empiirisiin tietoihin ja kokemuksiin tässä tapauksessa.

– Laskukaavoja, teorioita ja tietoa löytyy netistä, mutta nopein tapa selvittää sopiva oluttölkin jäähtymisnopeus on kokeilla itse, professori naurahtaa.

Fysikaalisen kemian professori Jouni Pursiainen.
Fysikaalinen kemia tutkii aineen ominaisuuksia, vuorovaikutuksia ja olomuodon muutoksia. Professori Jouni Pursiainen työskentelee Oulun yliopistossa.Risto Ukkonen / Yle

Tieteen nimissä asiaa oli siis kokeiltava kotona. 20 asteen pakkasessa kauppahyllylämmin pieni keskioluttölkki jäätyy noin kolmessa tunnissa. Vähäinen neste, joka tölkistä oli vielä kaadettavissa oli pari astetta pakkasen puolella.

5. Jäätynyt olut kannattaa sulattaa jääkaapissa

Kyllä ja ei.

Jääkaapille on muitakin vaihtoehtoja, mutta sulattamisessa kannattaa välttää isoja lämpötilan vaihteluja. Etenkin lasipullojen kohdalla rikkoutumisriski on huomioitava, kertoo panimomestari Tapio Kangas-Heiska.

– Jäätynyttä pakkausta ei kannata lähteä lämpimällä vedellä sulattamaan, vaan jättää juoma joko huoneenlämpöön tai jääkaappiin sulamaan. Lasipullojen kanssa kannattaa olla vielä varovaisempi kuin tölkkien, panimomestari muistuttaa.

Oluita ei kannata unohtaa pakkaseen.
Oluttölkki jäätyy pakastimessa muutamassa tunnissa.Risto Ukkonen / Yle

Myös Olvin panimomestari Silja Hylkinen ohjeistaa huolelliseen sulattamiseen.

– Jäätynyttä tuotetta suurempi riski on jäätynyt pakkaus. Tölkkikin laajentuu jäätyneen nesteen mukana, ja korkin sauma voi pettää, Hylkinen muistuttaa.

Tölkki kestää jäätymistä kuitenkin huomattavasti paremmin kuin lasipullo, kertoo fysikaalisen kemian professori Jouni Pursiainen.

– Kiinteä jää vaatii enemmän tilaa kuin nestemäinen vesi, ja suljetussa tilassa jäälaajentumisen voima on hirmuinen. Metallirakenne pystyy kuitenkin joustamaan paremmin kuin lasipullo.

6. Sulanut olut on helppo erottaa tavallisesta oluesta

Ei.

Oluen jäätyessä ja sulaessa sen normaali molekyylirakenne muuttuu, myös makuun voi tulla selkeitäkin muutoksia.

Mutta kuinka helppoa sulanut olut on tunnistaa? Sen selvittämiseksi piti järjestää sokkotesti.

Testihenkilöt arvioivat sulaneen oluen eroja tavalliseen jääkaappikylmään olueen.
Testihenkilöt arvioivat sulaneen oluen eroja tavalliseen jääkaappikylmään olueen.Risto Ukkonen / Yle

Kahdeksan testihenkilöä maistoi muutaman senttilitran saman olutmerkin sulanutta ja tavallista olutta. Juomien lämpötilat olivat lähellä toisiaan, ja henkilöiden piti arvioida makua ja arvata jäätynyt olut.

Makueroja ei juurikaan havaittu, mutta tuoksun perusteella kolme henkilöä päätteli oikein jäätyneen oluen. Testihenkilöiden mukaan sen tuoksu oli ohuempi ja heikompi.

Kahdeksan henkilön sokkotesti päättyi lopulta tasatulokseen 4-4.

Vaikka isoja eroja juomista ei löytynytkään, niin oluita ei edelleenkään kannata unohtaa tuntikausiksi pakkaseen, koska juomaa ja sen pakkausta ei ole tarkoitettu pakastettavaksi.

Lue seuraavaksi