1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nordea

Fiva: Osa Suomen Nordeaan kohdistuneista epäillyistä rahanpesurikoksista voi olla vanhentuneita

Väitetty rahanpesu Suomen Nordean tileillä voi olla rikosoikeudellisesti osin vanhentunut.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Finanssivalvonnan operatiiviset riskit -osaston toimistopäällikkö Markku Koponen kertoo STT:lle, että väitetty rahanpesu Suomen Nordean tileillä voi olla rikosoikeudellisesti osin vanhentunut.

Koposen mukaan seassa on myös tilitapahtumia, joiden rikosoikeudellinen tutkinta ei kaadu ainakaan rahanpesurikosten vanhentumisaikaan.

Hermitage Capital Management -rahaston perustaja, suursijoittaja Bill Browder teki tutkintapyynnön epäilyttävistä tilisiirroista Nordean tileillä Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan viranomaisille.

Keskusrikospoliisi, Finanssivalvonta ja syyttäjälaitos selvittävät, onko Browderin tutkintapyynnön perusteella aihetta epäillä rikosta. Tiistaina Finanssivalvonta sai valmiiksi oman selvityksensä ja luovutti tulokset keskusrikospoliisille.

Nordea-tutkinta kuivui kasaan Ruotsissa – yksi syy oli vanheneminen

Vanheneminen on ollut osasyynä jo yhden Nordeaa koskevan tutkintahaaran kaatumiseen. Suursijoittaja Bill Browderin mukaan rahaa olisi pesty myös Ruotsin Nordean tilien kautta.

Joulukuussa Ruotsin talousrikosten tutkintaan erikoistunut syyttäjäviranomainen Ekobrottsmyndigheten tiedotti, että Ruotsin osuus Browderin ilmoituksen perusteella tutkituista rahansiirroista oli pieni.

Lisäksi siirrot oli viranomaisen mukaan yhtä lukuun ottamatta tehty ennen vuotta 2008. Näin ollen rikokset olisivat olleet jo pääosin vanhentuneita. Yhden vuonna 2014 tehdyn rahansiirron osalta viranomainen taas ei löytänyt syytä, jonka perusteella joku Nordeassa olisi syyllistynyt rikokseen.

Näin ollen Ruotsissa esitutkintaa Nordean toiminnasta ei aloitettu.

Lue myös:

Bloomberg: Finanssivalvonta sai Nordean rahanpesuepäilyjä koskevan tutkinnan päätökseen

Nordeaa rahanpesusta syyttävä Browder Ylen haastattelussa: Nordea oli mukana rahanpesussa ja viranomaiset nukkuivat