1. yle.fi
  2. Uutiset

Vasta uudelleen avattu Raahen kultakaivos ajautui heti vaikeuksiin, etsii sijoittajia – "Uskomme edelleen, että kaivos saadaan tuottamaan"

Yhtiön johdon mukaan kaivoksen työpaikkoja ei kuitenkaan aiota tilanteen takia vähentää.

Raahe
Raahen kultakaivoksen kaivosalue.
Raahen kultakaivoksen kaivosaluetta.Timo Nykyri / Yle

Raahen kultakaivoksen huono tulos on johtanut kaivoksen omistavan Nordic Gold -kanadalaisyhtiön taloudellisiin vaikeuksiin. Yhtiön toimitusjohtajan Michael Hepworthin mukaan kaivoksesta on tähän mennessä myyty kultaa noin 9 miljoonan dollarin arvosta.

– Luku on pienempi kuin olimme odottaneet. Emme ole pystyneet tuottamaan odotettua määrää kultaa.

Yhtiö etsii nyt tilanteen vuoksi lisärahoitusta kaivostoiminnan jatkamiseksi.

– Käymme neuvotteluja eri sijoittajien kanssa. Jos rahoitus löytyy, odotamme toiminnan kääntyvän menestykselliseksi, Hepworth sanoo.

Jos rahoitusta ei löydy, yhtiö joutuu Hepworthin mukaan miettimään jatkoa uudelleen. Raahen Seudun mukaan (siirryt toiseen palveluun) Raahen kultakaivos aloittaa tilanteen takia yt-neuvottelut. Hepworth kommentoi kuitenkin Ylelle, että työntekijöiden irtisanominen on viimeinen vaihtoehto.

– Se tapahtuisi vain siinä tapauksessa, että jatkamiselle ei olisi mahdollisuuksia. Uskomme edelleen, että kaivos saadaan tuottamaan. Jos emme uskoisi, ei olisi syytä jatkaa.

Tällä hetkellä kaivostoiminta jatkuu kaivoksen johdon mukaan normaalisti.

Kultakaivoksella vaikea menneisyys

Raahen kultakaivos avattiin vuosien tauon jälkeen uudelleen viime vuoden lopulla. Kullan kaivaminen aloitettiin 30. marraskuuta 2018.

Kaivoksen johtaja Joe Ranford kertoi silloin Ylelle, että Nordic Gold tavoittelee tuottavansa Raahessa noin 2000 kultakiloa vuodessa. Määrä on varsin suuri: kaivos pääsisi sillä Suomen toiseksi suurimmaksi kullantuottajaksi.

Raahen kaivoksen menneisyys on ollut hankala.

Kultakaivos avautui alun perin vuonna 2011 ja ehti olla tuotannossa vain muutaman kuukauden, kunnes se ajautui ongelmiin jätevesiensä kanssa. Myöhemmin ongelmia tuli myös kannattavuuden kanssa.

Vuonna 2013 kaivos hakeutui yrityssaneeraukseen, ja seuraavana vuonna lopetettiin louhiminen sekä suljettiin rikastamo.

Kultakaivoksen tuotanto oli pysähdyksissä vuosia ennen viime vuoden lopun avaamistaan.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi