Hyppää sisältöön

Laura Huhtasaari ärsyyntyi koululaisten julisteesta viime syksynä – nyt Tampere antoi selvityksen: Opettajat vain valvojina

Tampereen kaupungin mukaan opettaja ei voi perusteettomasti rajoittaa oppilaiden ilmaisu- ja sananvapautta.

Laura Huhtasaari. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Tampere on laatinut oikeuskanslerille selvityksen kohun keskelle joutuneen oppilastyön taustoista.

Selvityksen mukaan oppilailla on oikeus taiteelliseen vapauteen ja oppilas saa ottaa kantaa taiteen keinoin yhteiskunnassa vallitseviin ilmiöihin.

Tamperelaisesta koulusta kanneltiin oikeuskanslerille sen jälkeen, kun kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) sanoi koulun kannustavan oppilaita vihaamaan poliitikkoja. Huhtasaari julkaisi kuvan oppilaiden työstä Twitterissä syyskuussa 2018.

Oppilaiden julisteessa oli teksti ”Suomeen vai kuoleen”. Suomeen-tekstin alla oli kuvat Sauli Niinistöstä ja Pekka Haavistosta ja kuoleen-tekstin alla Laura Huhtasaaren ja Jussi Halla-ahon kuvat.

"Opettajat eivät anna ohjeistuksia"

Tampereen kaupungin selvitys koostuu kolmesta eri tekstistä. Niiden allekirjoittajina ovat apulaispormestari, rehtori ja ohjaava museolehtori. Selvitysten mukaan taidekasvatusohjelman sisällön tuottamisessa opettajat ovat olleet mukana vain valvojina.

– Opettajat eivät anna ohjeistuksia eivätkä opetusta taidekasvatusohjelmassa, kohun keskelle joutuneen koulun rehtori kirjoittaa.

Yle ei julkaise koulun nimeä oppilaiden alaikäisyyden takia.

– Ilmaisu- ja sananvapaus ovat myös lapselle ja oppilaalle kuuluvia oikeuksia, joita opettaja ei voi perusteettomasti rajoittaa, sanotaan puolestaan apulaispormestari Johanna Loukaskorven (sd.) allekirjoittamassa tekstissä.

Selvitysten mukaan oppilaille tai koululle ei aiheutunut konkreettisia seurauksia julisteesta otettujen kuvien julkaisemisen synnyttämästä mediamyllytyksestä.

Kohun aikana rehtori kuitenkin sai vihamielisiä viestejä. Tämän vuoksi koululla oli yhtenä päivänä vartija.

Ohjaaja antoi luvan kuvien tulostamiseen

Museolehtorin selvityksessä käydään seikkaperäisesti läpi sitä, missä yhteydessä oppilaat työnsä tekivät. Juliste oli osa Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmaa.

Julisteen oli tarkoitus kommentoida perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkaa.

Oppilastöitä pohjustetaan luennolla, jonka ohjaavat kulttuurikasvatusyksikön museolehtorit ja pitkäaikainen freelancer-taidekasvattaja. Luennon lopuksi oppilaat valmistavat melko nopealla aikataululla, noin puolessa tunnissa, kantaaottavan julisteen itselle tärkeästä aiheesta.

Oppilaat saavat itse päättää julisteen sisällön, kunhan se ei solvaa tai syrji muita oppilaita tai ihmisryhmiä.

– Tuolloin elettiin presidentinvaalien aikaa ja julisteessa esiintyneet Sauli Niinistö, Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari olivat runsaasti esillä mediassa. Työn valmistaneet oppilaat halusivat ottaa ajankohtaiseen aiheeseen kantaa ja pyysivät ohjaajalta luvan tulostaa edellä mainittujen henkilöiden (sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon) kuvat julistettaan varten, selvityksessä kerrotaan.

Kohu nousi uutiseksi myös ulkomailla

9.-luokkalaisten oppilaiden tekemä juliste laitettiin esille koulun aulaan ja julkaistiin oppilaiden luvalla Taidekaaren Instagram-tilillä.

Instagramissa työ julkaistiin jo helmikuussa 2018, mutta kohu syntyi vasta Laura Huhtasaaren twiitiin jälkeen.

Jotkut vaativat sosiaalisessa mediassa opettajalle potkuja ja ihmettelivät koulujen toimintaa. Osa arvosteli opettajan koulutuksen saanutta Huhtasaarta siitä, että hän julkaisi oppilaiden etunimet ja koulun nimen.

Kohusta kertoivat myös ulkomaiset tiedotusvälineet, esimerkiksi BBC (siirryt toiseen palveluun) ja Independent (siirryt toiseen palveluun).

Tammikuussa 2019 oikeuskanslerinvirasto kertoi Ylelle, että Huhtasaaren haukkumasta rehtorista ja koulusta oli tehty kolme eri kantelua. Yksi niistä oli päätetty jättää tutkimatta. Kahteen muuhun kanteluun pyydettiin selvitystä Tampereelta.

Toisessa kantelussa pyydetään oikeuskansleria tutkimaan muun muassa se, toteutuuko koulussa sananvapaus. Toisessa kantelussa pyydetään myös selvitystä esimerkiksi siihen, onko opetustyö puolueetonta.

Lue lisää: