Hölsälumi vai höhhälumi? Suomen kielessä on tukku sanoja lumelle, testaa, kuinka hyvin tunnet ne!

Lunta voi esimerkiksi tuijailla, höytyillä tai haituilla. Murteet ovat suomen kielen rikkaus. Tule mukaan ja testaa kuinka hyvin tunnet murresanoja.

lumi
Luminen talvimaisema
Kerttu Kotakorpi

Vaikkakin päivä jo pitenee ja kevät tekee tuloaan, on lumipeite Suomessa paksuimmillaan vasta maaliskuussa ja Lapissa usein vasta huhtikuussa.

Suomen kielessä ja murteissa on mielin määrin sanoja lumelle ja lumisateelle. Esimerkiksi jo kevyelle pakkaslumelle löytyy ainakin sata eri nimitystä. Suomen murteet (siirryt toiseen palveluun) jaetaan murrealueisiin. Kaikista murteista ei ole kirjallista tietoa, joten päätimme käyttää Kotimaisten kielten keskuksen kokoelmia, lähteenä tähän visailuun.

Valitse alla olevista sanapareista oikea vaihtoehto:

Tietoa lumesta ja lumihiutaleen synnystä:

Lumi on jäätynyttä vettä ja lumi muuttaa muotoaan koko ajan. Pilven pienet jääkiteet kasvavat vesipisaroiden kustannuksella härmistymällä lumikiteiksi. Lumihiutaleet syntyvät siten, että pilven lumikiteet takertuvat toisiinsa. Lumihiutaleet läpikäyvät vielä monta prosessia, mahdollisesti sulavat tai haihtuvat matkan aikana, kosteus, ilmapyörteet ja lämpötila vaikuttaa lumihiutaleen “elämään”. Jos haluat tietää vielä lisää lumesta, lue esimerkiksi Yle Luonnon artikkeli: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/01/26/hoty-harma-kuurankukka-utukka-tiesitko-taman-lumesta

Lähteet: https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/artikkelit/synonyymit_suomen_murteiden_sanakirjassa http://kaino.kotus.fi/sms/?p=main