KRP: Ruotsin Swedbankin rahanpesuepäily päätynee myös meidän pöydällemme selviteltäväksi

Ruotsissa epäillään Swedbankin syyllistyneen suuren luokan rahanpesuun Baltiassa.

rahanpesu
Keskusrikospoliisin nimi talon seinäkraniitissa.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ruotsissa on noussut ykkösuutiseksi (siirryt toiseen palveluun) epäily siitä, että Swedbank on mahdollisesti ollut osallisena useita vuosia järjestelmällisessä rahanpesussa.

Ruotsin valtiollinen televisioyhtiö SVT kertoo saaneensa käsiinsä salaisia asiakirjoja, joiden mukaan Swedbankin ja rahanpesusta jo aiemmin epäillyn Danske Bankin välillä olisi kulkenut noin 3,8 miljardin euron arvosta epäilyttäviä tilisiirtoja.

Swedbankia koskevasta epäilystä ei ole vielä tehty yhteistyöpyyntöä Suomen keskusrikospoliisille, mutta tapauksessa on sellaisia piirteitä, että näin voi vielä tapahtua.

– Vaikuttaa siltä, että tässä tapauksessa on sellaisia asioita, jotka saattavat kytkeytyä aiempiin epäilyihin ja ilmoituksiin. On mahdollista, että tämäkin voi vielä päätyä meidän selviteltäväksemme, jos Ruotsista sellainen pyyntö tehdään, keskusrikospoliisin rahanpesuyksikön päällikkö Pekka Vasara kertoo Ylelle.

– Esimerkiksi Danske Bankin liittyvä epäily on kuin likainen öljyläikkä, joka näyttää leviävän joka suuntaan. Jonnekin niiden Danskesta lähteneiden rahojen on täytynyt mennä ja ketjussa voi olla useita pankkeja, Vasara jatkaa.

Myöskään Suomen Finanssivalvonta ei ole saanut Ruotsista pyyntöä yhteistyöstä Swedbank-uutiseen liittyen. Fiva ei ryhdy ennakoimaan, että sellainen olisi odotettavissa.

– Tässä näyttää olevan kyse samantyyppisestä asiasta kuin aiemmissakin epäilyissä eli pohjimmiltaan on kyse pankin kyvystä tuntea asiakkaansa. Kuinka hyvin pankki tuntee asiakkaan liiketoiminnan tarkoituksen ja siihen liittyvät maksuliikennetapahtumat, Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponen sanoo.

Swedbankillla on Suomessa pieni sivuliike yritysasiakkaita varten.

Lue myös:

Olematonta liiketoimintaa, pimitettyjä omistajia – SVT:n mukaan Swedbank ei piitannut ilmiselvistä rahanpesun tunnusmerkeistä

SVT: Swedbankia on saatettu käyttää järjestelmälliseen rahanpesuun lähes kymmenen vuoden ajan