Hyppää sisältöön

Toinen Oulun törkeä seksuaalirikosepäily oikeudessa – Tämän tiedämme nyt uhrien ja epäiltyjen määristä ja poliisitutkinnasta

Kokosimme, mitä talven aikana Oulussa julkisuuteen tulleista seksuaalirikosepäilyistä tiedetään maaliskuun alussa.

Alaikäisiin kohdistuneiden törkeiden seksuaalirikosepäilyjen käsittely Oulun käräjäoikeudessa etenee. Tänään vakavat syytteet luettiin vuonna 1975 syntyneelle ulkomaalaistaustaiselle miehelle. Häntä epäillään törkeästä raiskauksesta ja lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kuvassa etualalla oikeusistunnon tulkki ja toisella puolella syytetyn asianajaja. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Viime viikkoina julkisuudessa on ollut vaihtelevia tietoja Oulussa tutkittavien törkeiden seksuaalirikosepäilyjen alaikäisten uhrien ja epäiltyjen määristä ja siitä, kuinka monta törkeää seksuaalirikosta Oulussa on tapahtunutkaan.

MTV (siirryt toiseen palveluun) uutisoi helmikuun lopulla 20 uhrista ja Kaleva (siirryt toiseen palveluun) 22 uhrista. Luvut kuulostavat hurjilta, mutta kun niihin paneutuu tarkemmin, selviää, että uusia epäilyjä ei ole pariin viime viikkoon tullut.

Ylelle rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo, että heinä-helmikuussa tutkituissa jutuissa on nyt yhteensä 21 alaikäistä uhria. Aiemmin esimerkiksi Ylen uutisissa on kerrottu kahdestatoista uhrista.

Hurjat määrät selittyvät lähinnä sillä, että lukuihin on nyt laskettu mukaan yhdeksän Suomessa syntyneen tekemiksi epäillyt rikokset. Aiemmin on puhuttu vain maahanmuuttajien tekemiksi epäillyistä rikoksista.

Rikosylikomisario Markus Kiiskisen mukaan yhdeksän suomalaisen epäillyt teot ajoittuvat lähinnä kesään ja syksyyn. Lisäksi tutkinnassa on parin vuoden takaisia tapahtumia, joista rikosilmoitukset tehtiin tänä talvena.

Myös tutkinnan eteneminen voi vaikuttaa epäiltyjen lukumäärään.

– Tutkinnan edetessä henkilömäärät vaihtelevat, kun esille voi tulla uusia epäiltyjä tai osan kohdalla tutkinta lopetetaan, rikosylikomisario Kiiskinen kertoo.

Tällä hetkellä poliisi epäilee 21:tä ulkomaalaistaustaista ja 9:ää suomalaissyntyistä henkilöä alaikäisiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista.

Uusin tutkinta aloitettiin helmikuun puolivälissä

Viimeisimmät alaikäisiin kohdistuneet törkeät seksuaalirikosepäilyt tulivat Oulussa julki helmikuun puolivälissä. Tuolloin poliisi alkoi tutkia kolmea törkeää raiskausta ja törkeitä lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä.

Tuolloin kerrottiin, että kolmen alaikäisen tytön epäillään joutuneen raiskatuiksi ja hyväksikäytetyiksi Oulussa tammi-helmikuussa. Nuorin tytöistä on noin 14-vuotias ja vanhin alle 18-vuotias.

Rikosylikomisario Kiiskisen mukaan tutkinta on vielä alkuvaiheessa, mutta tällä hetkellä teoista epäillään kahta ulkomaalaistaustaista henkilöä. Aiemmin poliisi on kertonut tapauksiin liittyen vain yhdestä epäillystä.

13 epäiltyä on edelleen tutkintavankeudessa

Alaikäisiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikosepäillyistä syyttäjälle on siirtynyt neljä juttua. Niistä ensimmäinen ehti Oulun käräjäoikeuden käsittelyyn viime viikolla.

22-vuotiasta ulkomaalaistaustaista miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta viime syksynä Tuirassa. Suljetuin ovin käytävää oikeuskäsittelyä jatketaan ensi viikolla.

Oulun alaikäisiin kohdistuneissa törkeissä seksuaalirikosjutuissa on 21 ulkomaalaistaustaista epäiltyä, joten oikeusistunnoissa tarvitaan myös tulkkien apua. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Tänään maanantaina Oulun käräjäoikeudessa luettiin syyte vuonna 1975 syntyneelle ulkomaalaistaustaiselle miehelle. Häntä epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä viime kesän ja syksyn aikana.

Mies on vangittuna, kuten 12 muutakin ulkomaalaistaustaista epäiltyä tällä hetkellä, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen.

Molemmissa oikeuteen edenneissä tapauksissa syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Laajin juttukokonaisuus syyttäjälle ennen kesää

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen arvioi, että juttuja saadaan nyt syyttäjälle tasaiseen tahtiin.

Kahdeksan epäillyn laajin juttukokonaisuus teettää työtä kuitenkin pitkälle kevääseen.

– Se on tarkoitus saada syyttäjälle ennen kesäkuuta, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen.

Yhteen uhriin kohdistuneet epäillyt teot ajoittuivat vuosille 2017–2018. Aiemmin on kerrottu, että teot olisivat tapahtuneet viime kesän ja syksyn välisenä aikana.

– Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että vyyhti olisi kestänyt kaksi vuotta, vaan teot ajoittuvat kahdelle eri vuodelle, Kiiskinen kertoo.

Rikosylikomisarion mukaan epäillyistä osalla tekoajat ovat kuukauden mittaisia, osalla pidempiä. Osa epäillyistä myös tunsi toisensa.

Poliisi valitsi poikkeuksellinen tiedotuslinjan

Oulun alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikosepäillyt alkoivat paljastua poliisille viime kesänä.

Rikosjuttujen lisäksi paljon keskustelua ja kysymyksiä on herättänyt poliisin tiedotuslinja, josta tehtiin päätös marras-joulukuun vaihteessa.

– Marraskuun aikana ilmi tuli useita epäilyjä, joissa korostui sosiaalisen median osuus. Jutuissa oli havaittavissa grooming-tyyppistä toimintaa, minkä takia päätimme tiedottaa asiasta, rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo.

Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Suomen hallitus on esittänyt 1,5 miljoonan euron rahoitusta grooming-ilmiön ja muun häirinnän torjuntaan. Kaikkiaan alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisemiseen suunnitellaan noin viiden miljoonan erityisrahoitusta.

Oulun seksuaalirikosepäillyissä osassa yhteydenotto on tapahtunut netin kautta, ja osassa epäilty ja uhri ovat tunteneet toisensa entuudestaan.

Poliisin mukaan kaikista törkeistä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäillyistä ei tiedoteta automaattisesti, vaan päätökset tehdään tilannekohtaisesti.