Väestönkasvun kanssa kamppaileva Egypti ryhtyi kampanjoimaan: "Kaksi lasta riittää"

Egyptin tavoitteena on pienentää lapsiluvun odote 3,5:stä 2,4:ään vuoteen 2030 mennessä.

Egypti
Ruuhkaa Kairossa Egyptissä
Ruuhkaa Egyptin pääkaupungissa Kairossa.Khaled Elfiqi / EPA

Egypti on aloittanut kansallisen tason kampanjan syntyvyyden pienentämiseksi.

"Kaksi riittää" -nimeä kantava kampanja tähtää lapsiluvun odotteen pienentämiseen nykyisestä 3,5:stä 2,4:ään seuraavien reilun kymmenen vuoden aikana.

Nopea väestönkasvu on yksi Egyptin merkittävimmistä haasteista, sillä sen talouden ja luonnonvarojen kantokyky ei kestä nykyistä väestönkasvua.

YK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Egyptin väkiluku on tänä vuonna ylittänyt 100 miljoonan rajan. Väkiluku kasvaa 2,6 miljoonalla ihmisellä vuodessa.

Tämä merkitsee noin 800 000 uuden työnhakijan tuloa maan työmarkkinoille joka vuosi.

– Meidän vesivaramme ovat rajalliset, samoin myös työpaikkamme, ja työpaikkoja ei synny lisää. Meidän pitää saada syntyvyys hallintaan, jotta kansalaiset pääsevät nauttimaan kehityksen hedelmistä, Egyptin solidaarisuusministeri Ghada Wali sanoi.

Kaksi riittää -kampanja on kohdennettu erityisesti köyhälle maaseutuväestölle ja perheille, joissa on korkeintaan kolme lasta.

Kaksivuotinen kampanja on Egyptin historian ensimmäinen laatuaan. Osana kampanjaa vapaaehtoiset työntekijät vierailevat ihmisten kodeissa kannustamassa heitä hankkimaan vähemmän lapsia.

Lisäksi useilla paikkakunnilla järjestetään tilaisuuksia, joissa uskonnolliset johtajat opastavat islaminuskon sallivan ehkäisyn käytön.

Egypti myös perustaa 70 uutta terveyskeskusta, joissa jaetaan ehkäisyvälineitä.

Lähteet: Reuters