Talent-tuomarit olivat kylmiä – nyt Etta esiintyy nimekkäiden tähtien kappaleissa ja aikoo olla Suomen paras räppäri

Kulttuurivieras on parikymppinen laulaja-räppäri, joka on kääntänyt koulukiusaamiskokemukset voimavaraksi.

Kulttuurivieras
"Naisräppäriltä vaan vaaditaan enemmän"
"Naisräppäriltä vaan vaaditaan enemmän"

Naisräppäri. Ei! Vihainen nuori nainen. Ei! Feministi. Ei, ei, ei!

Ettaa, 21, ärsyttää kuulla määritelmiä itsestään artistina. Hän on mielestään jotain muuta.

Nuori nainen on noussut lyhyessä ajassa lupaavimpien uusien artistien joukkoon anteeksiantamattomalla tyylillään. Laulaja-räppäri on biiseillään röyhkeä ja lyriikoissa sivalletaan niin miehiä kuin naisiakin.

Etta raivaa tietä muille naisille erittäin maskuliinisessa rap-skenessä. Samalla sataa kuraa niskaan. Netissä haukutaan ja huoritellaan.

Hän ei halua olla naisräppäri, vaan räppäri ylipäätään.

– Kyllä mä kilpailen miesten kanssa. Olen saanut tosi paljon viestejä, joissa sanotaan, että sä olet Suomen paras räppäri. Siihen mä pyrin!

Emmalotta Kanth, Rap artisti Etta
– Etta on artisti, jolle boksien rajat ovat tuolla avaruudessa. Mun jokainen biisi kumpuaa mun sisältä. Jos mä koen niin, mä laulan, ja jos sanoma tulee paremmin perille räpättynä, niin mä räppään sen.Jaani Lampinen / Yle

Kylmä Talent-kokemus

Mikä haluaisit olla isona? Näin kysyttiin isosiskon ystäväkirjassa. 5-vuotias Emmalotta Kanth kirjoitti siihen: laulaja.

Vantaalaisessa Kanthin perheessä musiikki oli aina läsnä. Emmalotta ja hänen neljä sisarustaan kaikki ovat musikaalisia.

Perheen kuopus päätyi musiikkiluokalle. Hän lauloi joka päivä ja soitti bändissä rumpuja.

Sitten tuli SingStar-peli. Emmalotta lumoutui siitä tunteesta, kun otti mikin käteensä ja sai esittää biisejä perheelleen. 8-vuotiaan lempikappaleita olivat Indican Ikuinen virta, Whitney Houstonin The Greatest Love of All ja Aretha Franklinin Respect.

Emmalotta Kanth, Rap artisti Etta
– Mun kolme isoveljeä ovat pienestä pitäen kutsuneet mua Etaksi. Yleensä kaikki kutsuvat mua Empuksi. Kun mietittiin mun artistinimeä, sisko sanoi, mitä sä edes mietit. Se on Etta!Jaani Lampinen / Yle

Pari vuotta myöhemmin Emmalotta näki Talent Suomi -kykykisan mainoksen. Tuonne mä haluan mennä! Ja äitihän vei.

Innokas tyttö esitti tuomariston edessä bravuurinsa eli Respectin, jossa hän pääsi kunnolla revittelemään. Tuomarit näkivät Emmalotassa esiintymisen palon, mutta tuomari Katja Ståhl sanoi, ettei maailmanvalloitus tapahdu vielä tänään.

Emmalotta juoksi äitinsä luokse ja purskahti itkuun. Tuomarit olivat olleet kylmiä.

Tänä päivänä hän miettii, oliko kykykilpailu sittenkään niin hyvä kokemus 10-vuotiaalle lapselle.

– Se oli mulle pikkutyttönä vähän liikaa. Olen ollut siitä asti tosi ylikriittinen ja itsekriittinen. Mutta en missään nimessä kadu, että lähdin siihen mukaan.

Riimit haltuun

Etta sukii pitkiä hiuksiaan. Hän kantaa perinteistä rap-univormua, mikä yleensä nähdään miesten päällä. Päässä on musta pipo, jaloissa farkut ja mustat tennarit. Ylisuureen flanelliseen hupputakkiin melkeinpä hukkuu.

Vaikka muutos kymmenen vuoden takaiseen söpöön koulutyttöön on iso, räppäri ei vietä rosoista katuelämää. Aika kuluu kotona riimejä kirjoittaessa ja koiran kanssa ulkoillessa.

Yöelämässäkään ei tule notkuttua. Kukapa nyt enää nykyisin käy klubbailemassa. Etta ehti tuulettaa päätään tarpeeksi teinivuosina.

– Olisipa vielä niitä teiniajan kotibileitä. Ne oli niin parhaita. Kotibileet takas!, hän nauraa.

Teininä Ettaa alkoivat kiinnostaa kaverit ja musiikki jäi.

Emmalotta Kanth, Rap artisti Etta
– Kun peiliin tulee säröjä, niin kyllä ne on aina siellä. Nykyään olen kääntänyt ne voimavaraksi, sanoo koulukiusaamisesta kärsinyt Etta.Jaani Lampinen / Yle

Lukion toisella luokalla Etta päätyi kaverin kautta Jimi Pääkallon studiolle. Hän lauloi demon ja jatkoi studiolla käymistä. Pian hän löysi itsestään aivan uuden puolen; rap-lyriikoiden kirjoittamisen.

– Kun kirjoitin riimejä, huomasin, että täähän ei oo vaikeeta. Tämähän tulee aika luonnostaan.

Etta latasi muutaman rap-videon Facebookiin ja suosio yllätti täysin. Katselukertoja ja kommentteja alkoi sataa ja jopa Anssi Kela jakoi ensimmäisen videon.

– Siinähän mulla ei todellakaan ole sitä mun räppiääntä. Tavallaan vaan syljen ne lyriikat ulos ja ei niissä hirvittävästi ole sisältöä. Mutta jostain pitää aloittaa. Se oli hyvä siemen.

Videoista innostui myös JVG:n VilleGalle, joka laittoi viestiä ja ehdotti studiosessiota tuottaja MD$:n kanssa.

Ensimmäisestä nettivideosta meni puoli vuotta ja hän kirjoitti levytysdiilin PME Recordsin kanssa. VilleGalle esitteli Etalle kansainvälisesti menestyneen Aleksi Asialan, joka on ollut artistin vastaavana tuottajana siitä lähtien.

– Siellä me oltiin tuottaja ja minä kahden seinän sisällä kahdestaan. Sen takia nään, että olen kehittynyt niin nopeasti. Ei ole ollut kolmansia osapuolia. Jokainen biisi lähtee musta.

"Naisräppäreiltä vaaditaan miehiä enemmän"

”Beibe mähä olin stara jo kun olin kymmenen

Kävin alhaal oli monii kyyneleit

Mut yhtäkkii täs paikas oon kovin sylkee

Mul ja tähdil taivaal on jotain yhteist”

Näin Etta lataa 10-nimisen EP-levynsä nimikkokappaleessa. Viisi kappaletta käsittävä julkaisu tuo esiin röyhkeän nuoren, joka ei kumartele kenellekään. Se ei sinänsä ole uutta rap-kaanonissa, mutta tällä kertaa rehvakas esittäjä on nainen.

Rap-musiikki on koko historiansa ajan ollut miltei pelkästään miesten temmellyskenttä. Maailmalla ei tällä hetkelläkään ole kuin muutama pinnalla oleva naisräppäri. Huulilla ovat ainoastaan Cardi B ja Nicki Minaj.

Suomessa naisräppäreitä löytyy jo jonkin verran, mutta kunnolla valtavirtaan ei ole noussut yksikään. Mieleen tulevat korkeintaan Sini Sabotage ja Mariska vuosien takaa.

Nyt Etta on puskemassa eturintamaan. Hän kokee, että se vaatii häneltä naisena lisäponnistuksia.

– Naisräppärinä sun pitää olla tosi hyvä. Tuolla on tosi paljon miehiä, joilla ei välttämättä ole sitä skilliä. Mutta kun ne on miehiä ja ne vetää hyvällä flow’lla, niin ne on siellä. Naisille ei anneta edes mahdollisuutta ja se on tosi ärsyttävää.

Emmalotta Kanth, Rap artisti Etta
– Ei me naiset olla vielä tasa-arvossa miesten kanssa räppikentällä. Naisräppärinä pitää olla tosi hyvä. Miehet pääsevät helpommalla, vaikka ei olisi taitoja, Etta lataa.Jaani Lampinen / Yle

Kun Etta julkaisi ensimmäisen kappaleensa Ballerina, moni hämmästyi naisen tylyä tyyliä. Häneltä kysyttiin, onko tämä nyt sitä uhoräppiä.

– Mua ärsyttää, että heti kun nainen räppää asenteella, sanotaan, että sä olet vihainen. Mua raivostuttaa se niin paljon.

Itsevarma nainen on myös joillekin liikaa.

– Jos sä olisit vaan ihan kädenlämpöinen, niin et sä herättäisi vihaajissa tunteita. Ehkä se on se, että kun nainen räppärinä menestyy Suomessa, niin mä joudun ottaa sen kaiken paskan mun niskaan. Mutta ihan sama. Ei se haittaa.

Etta on kuitenkin jo saanut paljon positiivista palautetta toisilta naisilta. Räppärin itsevarmuutta uhkuvat biisit antavat heille voimaa.

Mutta Etta antaa kappaleissaan myös naisten kuulla kunniansa. Sun miehes -biisissä hän lataa:

“Muija tuu hakee sun mies

Se vaan kurvaa mun tiel

Kultas aina makaa mun vieres

Muhun tais rakastuu miehes”

Monet naisräppärit vannovat feminismin nimeen. Etta vierastaa käsitettä.

– Tavoittelen enemmänkin tasa-arvoa sekä miehille että naisille. En halua olla, että miehet alas, naiset ylös. Kaikki ovat tasa-arvoisesti hyviä ja kaikki tekevät hyvää musiikkia.

Kiusaaminen kasvatti kilven

Koulussa Emmalotta tykkäsi istua penkillä yksin, kun hyvä ystävä ei ollut paikalla. Omissa oloissa tuntui turvalliselta. Hän katseli hieman kadehtien niitä, jotka liikkuivat kaveriporukasta toiseen.

Yksin olemiselle oli myös hyvä syy: häntä kiusattiin koulussa. Lähelle pääsivät vain ne, jotka halusivat hänelle hyvää.

Kiusaaminen on jättänyt jäljen.

– Mä kannan maailman painoa mun harteilla. Musta tuntuu, että olen aina ollut musta lammas ja se tuntuu vielä artistinakin.

Emmalotta Kanth, Rap artisti Etta
– Kiusaaminen tuntuu olevan mun koko elämän mittainen matka. Näköjään mä herätän ihmisissä tunteita, jotka saa ne purkautumaan, sanoo Etta, jonka sormuksessa on äidin kuva.Jaani Lampinen / Yle

Etta kokee, että kiusaaminen on myös kasvattanut häntä. Manageri Carla Ahonius kutsuu häntä vanhaksi sieluksi, sillä eletyn elämän huomaa.

– Kun peiliin tulee säröjä, niin kyllä ne on aina siellä. Nykyään olen kääntänyt ne voimavaraksi ja olen kiitollinen siitä, etten ole elänyt vain jossain pumpulilinnassa.

Vaikka räppärillä on kova ulkokuori, sen alla kytee epävarmuus. Häneen kohdistuvat katseet ja kuiskuttelut ahdistavat.

– Olen heti, että älkää katsoko mua. Tuntuu kuin maailma olisi aina mua vastaan. Silloin nousee pystyyn kilpi.

Kouluajan kiusaamisesta on jo kulunut aikaa, mutta Etta on saanut kokea samaa artistina. Netissä haukutaan ja huoritellaan.

– Kiusaaminen tuntuu olevan mun koko elämän mittainen matka. Näköjään mä herätän ihmisissä tunteita, jotka saa ne purkautumaan. Mutta ei se haittaa. Eikös vihaajat ole menestyksen mittari?

Emmalotta Kanth, Rap artisti Etta
– Nykyään on niin helppo mennä kuvattoman profiilin taakse ja tulla kirjottelee paskaa. Se on mun mielestä tosi säälittävää.Jaani Lampinen / Yle

Vaikka Etta vakuuttaa uhmakkaasti, että kaikki on ok, hänen silmänsä kostuvat samalla. Nettiajan nimetön trollaaminen suututtaa.

– Entisaikaan se kiusaaminen ja vihaaminen sanottiin päin naamaa. Nykyään se on niin helppo mennä kuvattoman profiilin taakse ja tulla kirjottelee paskaa. Se on mun mielestä tosi säälittävää.

Mutta näkee artisti tilanteessa jotain hyvääkin.

– Moni niistä mun trollaajista seuraa mua Instagramissa, vaikka ne kirjottaa niitä huonoja kommentteja. Saapahan lisää seuraajia. Ei haittaa, Etta nauraa.

Nälkä kasvaa

Etta on edennyt urallaan nurinkurisesti. 10-vuotiaana hän esiintyi jo televisiossa ja heti aikuisuransa alussa nimekkäiden tähtien kappaleilla ja isoilla areenoilla.

Hänen lauluaan ja räppäämistään on kuultu esimerkiksi Pete Parkkosen, Palefacen ja Stig Doggin biiseillä. Etta on myös nähty JVG:n keikalla Blockfestin päälavalla ja Cheekin jäähyväiskonserteissa Lahden mäkimontussa.

Vaikka Etta on saanut kypsytellä taitojaan rauhassa, kaikki on tapahtunut yllättävän lyhyessä ajassa.

– Olen kärsimätön ihminen ja on tuntunut, että vitsi tässä menee tosi kauan. Mutta onhan tämä uudelle artistille unelmien täyttymys. Välillä sen unohtaa.

Emmalotta Kanth, Rap artisti Etta
– Mun biiseissä on myös rakkauslauluja. Jos joku voi samaistua niihin ja saa niistä voimaa, niin se on kaikki, mitä haluan musiikillani saavuttaa.Jaani Lampinen / Yle

Nuoresta räppäristä huokuu määrätietoisuus sekä nälkä näyttää, mihin hän vielä pystyy. Päämääränä on olla muutaman vuoden päästä yksi Suomen ykkösartisteista.

– Olisipa se kymmenvuotias minä olisi tiennyt, millaista mun elämä vielä joskus on. Onhan tämä ihan hullua.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus