Hyppää sisältöön

EU:n tekijänoikeusdirektiivi sai hyväksynnän EU-mailta - Suomi äänesti vastaan

Suomi ja muutamat muut maat pelkäävät, että lainsäädäntö kajoaa kansalaisten oikeuksiin.

Kuva: Olivier Hoslet / EPA

EU:n tekijänoikeusdirektiivi on askeleen lähempänä toteutumista jäsenmaiden annettua sille hyväksyntänsä keskiviikkona. Lainsäädäntö vaatii vielä sinetin EU-parlamentilta.

Suomi äänesti tekijänoikeusdirektiiviä vastaan. Yhdessä muutamien muiden maiden kanssa Suomi julkaisi ennen äänestystä kriittisen kannanoton, jossa se epäilee, ettei lainsäädäntö vastaa tavoitteisiin ja voi vähentää EU:n kilpailukykyä.

Kriittisessä lausunnossa olivat Suomen lisäksi mukana Hollanti, Luxemburg, Puola ja Italia.

Direktiivillä on tarkoitus varmistaa, että luovan työn tekijät saavat korvauksen työstään myös digiaikana. Kriittisten maiden mielestä lainsäädännössä ei kuitenkaan onnistuttu löytämään tasapainoa tekijöiden oikeuksien sekä kansalaisten ja yritysten parhaan välillä.

– Me uskomme, että direktiivi nykyisessä muodossaan on digitaalisille sisämarkkinoille ennemminkin askel taakse- kuin eteenpäin, maat arvostelivat.

Niiden mielestä lainsäädäntö jäi epäselväksi ja voi kajota kansalaisten oikeuksiin.

Luovan alan tekijöille edes pieni parannus

Internetyhtiöt Googlesta Facebookiin ovat vastustaneet voimakkaasti tekijänoikeuslakien tiukentamista. Lain myötä ne joutuisivat tekemään lisenssisopimuksia luovien alojen kuten elokuvateollisuuden kanssa.

Muun muassa esiintyvät taiteilijat vetosivat ennen äänestystä direktiivin hyväksymisen puolesta, koska se on heidän mielestään askel oikeaan suuntaan.

Useimmat muusikot ja tanssijat eivät alan etujärjestön mukaan saa riittävää korvausta siitä, että heidän esityksiään ladataan suoratoistopalveluissa tai muilla alustoilla kuten iTunesissa, Spotifyssa tai Netflixissa.

– Pienen neuvotteluvaran takia heillä ei ole usein muuta vaihtoehtoa kuin siirtää kaikki taloudelliset oikeudet tuotannoista kertakorvausta vastaan, järjestö perustelee.