Australia pidätti lastenhoitajan, jota epäillään Chilessä salaisen poliisin pahamaineiseksi kiduttajaksi

Adriana Rivas työskenteli Pinochet'n diktatuurin aikaan maan pahamaineisessa salaisessa poliisissa.

Chile
Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet.
Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet.Eduardo Beyer / EPA

Australiassa poliisi on pidättänyt chileläisen 66-vuotiaan naisen, jota epäillään rikoksista Augusto Pinochet'n diktatuurin vallan aikana.

Adriana Elcira Rivas Gonzalez työskenteli Pinochet'n pahamaineisen salaisen poliisin Dirección de Inteligencia Nacionalin (DINA) johtajan Manuel Conterasin avustajana vuosina 1973–1976.

La Chani -lempinimellä tunnettu Rivas muutti sittemmin Australiaan, jossa hän on työskennellyt Sydneyn Bondi-kaupunginosassa lastenhoitajana ja siivoojana.

Chile antoi hänestä pidätysmääräyksen vuonna 2013.

DINA oli Pinochet'n salainen poliisi, joka perustettiin vuonna 1973 pidättämään Pinochet'n poliittisia vastustajia ja toisinajattelijoita. Se sieppasi, kidutti ja tappoi (siirryt toiseen palveluun) tuhansia ihmisiä.

Pinochet'n diktatuurin aikaan kadonneiden ihmisten kuvia museon seinällä.
Pinochet'n diktatuurin aikaan kadonneiden ihmisten kuvia El Museo de la Memoria -museon seinällä.AOP

Rivas kieltää osallistuneensa kidutukseen. Useat silminnäkijät kuitenkin kertovat hänen olleen yksi DINA:n kovaotteisimmista kiduttajista.

Rivasin myös väitetään olleen avainasemassa Lautaron prikaatissa, jonka tehtävänä oli tappaa Chilen kommunistipuolueen johtoa.

Chilessä Rivasia syytetään kommunistipuolueen entisen alivaltiosihteerin Victor Manuel Diaz Lopezin katoamisesta.

Rivas on muistellut haastatteluissa elämäänsä Pinochet'n diktatuurin ajan Chilessä. Hän on muistellut hulppeita tanssiaisia, matkustamista luksusautoissa ja hulppeita hotelleja, joissa hän yöpyi.

Hän on myös puolustellut salaisen poliisin metodeja ja sanonut, että sen tehtävänä oli "hajottaa ihmisiä" niin kuin muuallakin maailmassa.

Lähteet: AFP, Reuters