Guaido suuntaa rajalle, Venezuelan armeija kieltää aluksia poistumasta maan satamista

Satamasta poistumismääräys sattuu samoihin aikoihin, kun oppositio yrittää saada maahan avustustarvikkeita. Pelkona ovat nyt yhteenotot.

Ulkomaat
Vapaaehtoiset lähtivät 20.2.2019 busseilla Kolumbian rajalle hakemaan hätäapua.
Oppositiojohtaja Juan Guaidon värväämät vapaaehtoiset lähtivät keskiviikkona busseilla Kolumbian rajalle hakemaan hätäapua.Miguel Gutierrez/ EPA

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaido suuntaa tänään torstaina kohti Kolumbian rajaa. Tarkoituksena on uhmata maan armeijaa ja tuoda rajalla odottavia aputarvikkeita itse Venezuelaan.

Yhdysvallat on toimittanut avustustarvikkeita Kolumbiaan odottamaan pääsyä Venezuelaan, mutta presidentti Nicolas Maduro on kieltäytynyt ottamasta niitä vastaan. Hänen mielestään avustusoperaatio on ensiaskel Yhdysvaltain hyökkäyksessä Venezuelaan.

Guaidon tarkoitus olisi, että avustuksia alettaisiin kuljettaa Venezuelaan lauantaista alkaen.

Pelkona on nyt, että oppositio ja Maduron turvajoukot ottavat yhteen avustusten vuoksi.

Keskiviikkona Venezuelan armeija ilmoitti kieltävänsä alusten poistumisen maan satamista sunnuntaihin asti. Uutistoimisto AFP:n näkemässä armeijan määräyksessä perusteeksi sanotaan turvallisuussyyt.

Venezuela on myös katkaissut meri- ja ilmayhteydet sen edustalla olevalle Curacaon saarelle, joka on suunnitellut ottavansa vastaan Yhdysvaltain hätäapua.

Lähteet: AP