May sanoi edistyneensä brexit-neuvotteluissa Brysselissä

Juncker ja May tapaavat vielä ennen kuun loppua

Brexit
Theresa May
Brittiparlamentti hylkäsi tammikuussa Theresa Mayn (kuvassa) neuvotteleman brexit-sopimuksen, joka sisälsi brexit-slangissa "backstopina" tunnetun hätäratkaisun rajasta.Videosieppaus / AFP

Britannian pääministeri Theresa May sanoi edistyneensä brexit-neuvotteluissa EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa. May ja Juncker keskustelivat Brysselissä keskiviikkona.

Hieman yli tunnin kestäneiden neuvottelujen jälkeen May ja Juncker antoivat yhteisen lausunnon, jossa he kuvailivat keskusteluja rakentaviksi. Lausunnossa sanotaan kummankin osapuolen jatkavan vaihtoehtojen tutkimista myönteisessä hengessä.

Lausunnossa May ja Juncker sanoivat keskittyneensä neuvotteluissa sellaisen juridisen ratkaisun löytämiseen, jolla parlamentaarikoille voitaisiin vakuuttaa, että "backstop" olisi väliaikainen ratkaisu. May ja Juncker aikovat tavata seuraavan kerran ennen tämän kuun loppua.

Brittiparlamentti hylkäsi tammikuussa Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen, joka sisälsi brexit-slangissa "backstopina" tunnetun hätäratkaisun rajasta.

Hätäratkaisun tavoitteena on pitää Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja auki brexitin jälkeen, mikäli Britannian EU-ero tapahtuu ilman sopimusta. Backstopin vastustajat pelkäävät, että se sitoo Britannian tulliliittoon EU:n kanssa ilman määräaikaa.

Britannia on lähdössä EU:sta 29. maaliskuuta.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi aiemmin keskiviikkona, että edistyminen ongelmallisessa Irlannin rajaa koskevassa kysymyksessä on ainoa keino välttää Britannian ero EU:sta ilman sopimusta.

Kolme edustajaa jätti konservatiivipuolueen

May kärsi keskiviikkona uuden iskun kotimaassa, kun hänen johtamansa konservatiivipuolue menetti kolme parlamenttiedustajaa.

BBC:n mukaan edustajat jättivät konservatiivipuolueen, koska se on heidän mielestään siirtynyt poliittisesti liikaa oikealle.

Anna Soubry, Sarah Wollaston ja Heidi Allen aikovat liittyä itsenäiseen parlamenttiryhmään, jonka perustivat alkuviikosta oppositiossa olevasta työväenpuolueesta eronneet kahdeksan parlamenttiedustajaa.

Kolmikko sanoi kirjeessään pääministeri Maylle, että brexitin takia konservatiivit ovat joutuneet pohjoisirlantilaisen tukipuolueensa DUP:n ja EU:ta vastaan lobbaavan ERG-ryhmän otteeseen.

– Brexit on määritellyt konservatiivit uudelleen ja tehnyt tyhjäksi kaikki yritykset modernisoida puoluetta, he kirjoittivat.

Lähteet: AFP, Reuters