1. yle.fi
  2. Uutiset

Demokraatit suunnittelevat vastatoimia Trumpin julistaman hätätilan kumoamiseksi

Hätätilan kumoamiseen tähtäävän päätöslauselman arvioidaan menevän läpi Yhdysvaltain edustajainhuoneessa, joka on demokraattien vallassa.

Yhdysvaltojen politiikka
Ihmiset protestoivat presidentti Trumpia vastaan Trump Towerin edessä 15. helmikuuta.
Ihmiset protestoivat presidentti Trumpia vastaan Trump Towerin edessä 15. helmikuuta.Alba Vigaray / EPA

Yhdysvalloissa demokraattipuolue aikoo perjantaina julkistaa päätöslauselman presidentti Donald Trumpin julistaman kansallisen hätätilan kumoamiseksi. Päätöslauselman arvioidaan menevän läpi Yhdysvaltain edustajainhuoneessa, joka on demokraattien vallassa.

Trumpin julistamaa kansallista hätätilaa Meksikon rajan tilanteesta on arvosteltu laajalti Yhdysvalloissa. Trump julisti kansallisen hätätilan saadakseen rahaa rajamuuriin, jonka hän on luvannut kannattajilleen.

Hätätilan kumoamiseen tähtäävä päätöslauselma voi tulla edustajainhuoneen äänestettäväksi maaliskuun puolessa välissä. Jos päätöslauselma menee läpi edustajainhuoneessa, siirtyy se republikaanien johtaman senaatin käsiteltäväksi.

Trump on jo sanonut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jotta kansallinen hätätila jäisi voimaan. Presidentin veton kaatamiseen tarvittaisiin kahden kolmanneksen kannatus sekä edustajainhuoneessa että senaatissa – tällä hetkellä sen saavuttaminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Kongressi hyväksyi viime viikolla lakiesityksen, joka antaa lähes 1,4 miljardia dollaria eli 1,2 miljardia euroa rajamuurin rakentamiseksi. Trump ei ollut kuitenkaan tyytyväinen päätökseen, koska hän olisi halunnut rajaesteisiin 5,7 miljardia dollaria eli 5 miljardia euroa. Saadakseen puuttuvan rahasumman, Trump julisti kansallisen hätätilan päästäkseen käsiksi liittovaltion rahastoon.

Lue lisää:

Trumpin julistamasta hätätilasta kimurantti oikeuskiista – Yhdysvalloissa on jo voimassa 31 kansallista hätätilaa

Analyysi: Hätätilan julistus kiihdyttää kongressin ja presidentin valtataistelua

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi