Kataloniassa lakkoillaan tänään itsenäisyysjohtajien oikeudenkäynnin vuoksi

Yleislakon on julistanut itsenäisyyttä kannattavien ammattiliitto.

Katalonia
Poliisit kantoivat tien tukkimiseen osallistunutta lakkoilijaa torstaina Barcelonan keskustassa.
Poliisit kantoivat tien tukkimiseen osallistunutta lakkoilijaa torstaina Barcelonan keskustassa.Toni Albir / EPA

BARCELONA Katalonian itsenäisyysmieliset ovat julistaneet yleislakon.

Intersindical-CSC -nimisen, itsenäisyysmielisen ammattiliiton mukaan lakko on vastalause Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajien oikeudenkäynnille.

Madridissa käydään parhaillaan historiallista oikeudenkäyntiä, jossa Katalonian separatistijohtajat vastaavat syytteisiin muun muassa kapinasta vuoden 2017 itsenäisyysäänestykseen liittyen.

Lakko huipentuu puolen päivän aikaan Barcelonan keskustassa mielenilmaukseen ja iltakuudelta pidettävään mielenosoitukseen.

Itsenäisyyttä ajavien komiteoiden odotetaan sulkevan useita teitä Kataloniassa.

Lakko vaikuttaa myös joukkoliikenteeseen ja lakkoa tukevan aluehallinnon toimintaan.

Yleislakon vaikutukset jäävät kaikesta huolimatta todennäköisesti melko pieniksi, sillä kaikki ammattiliitot eivät ole siinä mukana.

Oikeudenkäynti jatkuu

Viime viikolla alkaneen oikeudenkäynnin on määrä kestää pitkälle kevääseen, ainakin toukokuuhun asti. Tuomiot julistetaan todennäköisesti vasta loppukesällä.

Syytettyjen penkillä istuu 12 separatistijohtajaa.

Keskiviikkona oikeudenkäynnissä kuultiin muun muassa aluehallinnon entistä oikeusministeriä Carles Mundóa, joka vastasi syytteisiin julkisten varojen väärinkäytöstä Katalonian itsenäisyysäänestyksessä. Mundó kielsi odotetusti syytteet.

Oikeudenkäynnissä kuultiin myös aluehallinnon entistä työ- ja sosiaaliministeriä Dolors Bassania, jonka mukaan itsenäisyysäänestyksen ei ollut milloinkaan tarkoitus johtaa automaattisesti itsenäisyyteen.

Bassa korosti, että äänestys oli kompromissi, jolla haettiin mahdollisuutta neuvotella itsenäisyydestä Espanjan keskushallinnon kanssa.

Kuningas otti kantaa

Keskiviikkona oikeudenkäyntiin otti epäsuorasti kantaa myös Espanjan kuningas Felipe VI. Hän kommentoi asiaa Madridissa järjestetyn kansainvälisen juristikongressin päätöspäivänä.

Tapahtumassa puhunut kuningas ei maininnut suoraan oikeudenkäyntiä, mutta totesi puheessaan muun muassa, että demokratiaan ei voi vedota lakien kustannuksella eikä ilman lakeja ole demokratiaa.

Lausunnolla hänen katsottiin viittaavan itsenäisyysäänestykseen, jonka Espanjan keskushallinto tuomitsi perustuslain vastaisena.

Oikeudenkäynnillä uskotaan olevan vaikutusta Espanjan huhtikuun lopussa pidettäviin ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti vaaleista viime viikolla, kun hallituksen budjettiesitys kaatui tuen puutteeseen parlamentissa. Sánchez olisi tarvinnut esitykselle tukea Katalonian separatistipuolueilta.

Itsenäisyyttä ajavat puolueet vetivät tuen pois, koska Sánchez ei ole suostunut neuvottelemaan niiden kanssa sitovasta kansanäänestyksestä.

Katalonian kriisistä on tulossa Espanjassa vaaliteema.

Uusimmissa mielipidemittauksissa äärioikeistolainen Vox-puolue on lisännyt kannatustaan. Puolue kampanjoi voimakkaasti Espanjan yhtenäisyyden puolesta ja Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä vastaan.