Rannikkovartioston luutnantti haaveili joukkomurhasta Yhdysvalloissa – kohteina demokraatteja ja toimittajia

Luutnantti halusi tappaa liki kaikki maailman ihmiset. Aseeksi hän pohti muun muassa pernaruttoa.

joukkomurha
Joukkomurhan suunnittelusta epäilty luutnantti työskenteli rannikkovartiostossa Washingtonissa. Tässä rannikkovartioston veneet harjoittelevat Potomacjoella.
Joukkomurhan suunnittelusta epäilty luutnantti työskenteli rannikkovartiostossa Washingtonissa. Tässä rannikkovartioston veneet harjoittelevat Potomacjoella.Matthew Cavanaugh / EPA

Yhdysvaltain rannikkovartioston luutnantin epäillään havitelleen biologisia aseita ja suunnitelleen joukkomurhaa.

Luutnantti Christopher Paul Hasson on pidätetty epäiltynä ase- ja huumerikoksista, mutta syyttäjien mukaan ne ovat vain jäävuoren huippu. Oikeasti mies näyttää vähintään haaveilleen joukkomurhasta.

Syyttäjien mukaan hän luonnosteli kesäkuussa 2017 sähköpostin, jossa hän kertoi "haaveilevansa tavasta tappaa liki kaikki maailman ihmiset." Hasson ajatteli, että tehokkain keino olisi rutto ja pohti, mistä voisi saada pernaruttoa ja myrkkyä esimerkiksi tappavan influenssan luomiseen.

Hasson jatkoi kuvailemaan "kiinnostavaa ideaa", johon kuului biologisia iskuja, isku ruoan toimitusketjuihin sekä pommituksia ja tarkka-ampujien käyttöä.

Syyskuussa 2017 Hasson lähetti itsellensä luonnoksen kirjeestä, jonka hän oli kirjoittanut uusnatsijohtajalle. Luonnoksessa hän kertoi olleensa valkoinen nationalisti yli 30 vuoden ajan ja kannattavansa "kohdennettua väkivaltaa" valkoisen kotimaan luomiseksi.

Suunnitelmien tähtäin tarkentui myöhemmin johtaviin demokraattipuolueen jäseniin ja median edustajiin.

Syyttäjien mukaan Hasson etsi helmikuussa 2018 internetistä tietoja liberaaleista senaattoreista ja senaattoreista, joita salainen palvelu suojaa.

Hassonin excel-listalle päätyivät muun muassa edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi, senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer ja presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Kirsten Gillibrand, Elizabeth Warren, Cory Booker ja Kamala Harris. Lisäksi mukana oli muita poliittisia vaikuttajia ja toimittajia.

Innoitusta Hasson haki norjalaiselta joukkomurhaajalta Anders Behring Breivikiltä. Venäjään hän suhtautui ihaillen.

Kotona kasvuhormoneja, virtsaa ja särkylääkkeitä

Hasson työskenteli Yhdysvaltain rannikkovartioston päämajassa Washingtonissa.

Miehen kotoa Marylandista on löydetty 15 asetta, joista useat kivääreitä. Hänellä oli myös useita purkkeja ainetta, jonka etiketissä luki kasvuhormoni. Lisäksi Hasson oli tilannut internetistä synteettiseksi kuvailtua virtsaa ilmeisesti siltä varalta, että hän joutuu työpaikallaan satunnaiseen huumetestiin.

Hasson vaikuttaa olleen opioidipohjaisen särkylääkkeen säännöllinen käyttäjä. Opioidit aiheuttavat riippuvuutta.

Hassonin on määrä esiintyä tänään torstaina vangitsemisoikeudenkäynnissä Marylandin osavaltiossa. Rannikkovartiosto on vahvistanut pidättäneensä hänet mutta ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa enempää.

Lähteet: AP, Reuters