1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkki haluaa jatkaa neuvotteluita EU-jäsenyydestä – tuomitsee Euroopan parlamentissa valmisteltavan mietinnön

Parlamentin ulkoasianvaliokunta hyväksyi mietinnön, jossa vaaditaan Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämistä.

Europarlamentaarikot ovat huolissaan Turkin kehityksestä. Kuvassa Iranin presidentti Hassan Rouhani, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Mikhail Klimentyev / EPA

Turkki on kritisoinut kärjekkäästi Euroopan parlamentissa parhaillaan valmisteltavaa ulkopoliittista mietintöä.

Europarlamentin ulkoasianvaliokunta hyväksyi keskiviikkona mietinnön, jossa vaaditaan EU-jäsenyysneuvotteluiden keskeyttämistä Turkin kanssa muun muassa maan ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Mietintö täytyy vielä hyväksyä Euroopan parlamentin täysistunnossa.

– On täysin sopimatonta, että tämä ei-sitova, neuvoa-antava raporttiluonnos vaatii liittymisneuvotteluiden täydellistä keskeyttämistä, Turkin ulkoministeriön tiedotteessa todetaan.

– Odotamme, että tarvittavat korjaukset tehdään ja lopullinen raportti on todenmukaisempi, puolueeton ja kannustava. Ainoastaan tällaisen raportin maamme voi tunnustaa, Turkin hallinto jatkoi.

Neuvottelut venyneet

Turkille EU-jäsenyys on ollut pitkään strateginen päämäärä. Turkki hyväksyttiin Euroopan unionin viralliseksi hakijamaaksi vuonna 1999, mutta hakuprosessi on edennyt hyvin verkkaisesti.

Käytännössä neuvottelut ovat junnanneet paikoillaan jo vuosia. Tähän mennessä EU ja Turkki ovat päässeet sopuun vasta yhdestä neuvotteluluvusta ja 34 teemaa on edelleen auki tai kokonaan avaamatta.

Jotkut EU-johtajat ovatkin vaatineet neuvotteluiden muodollista keskeyttämistä, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

– Odotan, että kahden viikon kuluttua suuri enemmistö Euroopan parlamentista tulee äänestämään neuvotteluiden keskeyttämisen puolesta, mietinnön esittelijänä toiminut europarlamentaarikko Kati Piri (S&D) tviittasi keskiviikkona.