1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jussi Niinistö

Perustuslakitalebanit ja SS-miehet – oppositio vaati selvää linjausta Sipilältä puolustusministerin kommentteihin

Neljä oppostiopuoluetta vaatii pääministeriltä kantaa, seisooko hallitus Jussi Niinistön esittämien ajatusten takana.

Jussi Niinistö Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Neljä oppositiopuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajaa moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kannanottoja.

Pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) lähetetyssä avoimessa kirjeessä puheenjohtajat vaativat Sipilältä selkeää kantaa siihen "onko puolustusministeri Niinistön toiminnalla ja kannanotoilla pääministerin ja hallituksen hyväksyntä".

Jussi Niinistö on nimittänyt perustuslakivaliokunnan kuulemia asiantuntijoita muun muassa "perustuslakitalebaneiksi", jotka "verhoavat omat ideologiset tavoitteensa asiantuntijuuden valekaapuun".

Puolustusministeri on myös arvostellut valtioneuvoston tilaamaa tutkimusta, jossa on selvitetty 1940-luvulla suomalaisten toimintaa Saksan SS-miesten Wiking-divisioonassa.

Oppostion kirjeen mukaan Niinistö kyseenalaistaa eduskunnan toimintaa perustuslain valvonnassa ja hyökkää historian tutkimusta vastaan.

– Puolustusministeri Niinistö astuu vakavasti ministerinasemansa ulkopuolelle ja asiattomalla käytöksellään myös halventaa arvokasta ministeri-instituutiota, kirjeessä moititaan.

Kirjeessä muistutetaan, että puolustusministerin ja hallituksen kuuluu hyväksyä se, että ministeriöissä valmistellun lainsäädännön perustuslainmukaisuus arvioidaan eduskunnassa.

Avoimen kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Hänen lisäkseen kirjeen ovat allekirjoittaneet vihreiden Krista Mikkonen, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ja RKP:n Thomas Blomqvist.

Sipilä on jo aikaisemmin moittinut Jussi Niinistön kommentteja. Hän sanoi eilen, että keskustelun sävyssä "aletaan olla rajoilla".