Taiwan laillistamassa samaa sukupuolta olevien liitot, mutta samalle viivalle heteroparien kanssa on vielä matkaa

Aktivistit kritisoivat tuoretta esitystä, sillä laissa avioliitto on yhä miehen ja naisen välinen.

parisuhde
Taiwanin Taipeissa marssittiin vähemmistöjen oikeuksien puolesta viime vuoden lokakuussa.
Taiwanin Taipeissa marssittiin vähemmistöjen oikeuksien puolesta viime vuoden lokakuussa.David Chang / EPA

Taiwanissa esitetään samaa sukupuolta olevien liittojen laillistamista. Hallitus julkisti asiaa koskevan lakiesityksen torstaina. Se keräsi heti kritiikkiä vähemmistöjen oikeuksia ajavilta aktivisteilta, sillä lakiesitys on kompromissi.

Taiwanin korkein oikeus teki vuonna 2017 päätöksen, jonka mukaan on perustuslain vastaista estää samaa sukupuolta olevia ihmisiä menemästä naimisiin. Ratkaisu oli ensimmäinen laatuaan Aasiassa.

Viime vuoden lopulla Taiwanissa järjestettiin kuitenkin sarja kansanäänestyksiä, joissa äänestäjät vastustivat tasa-arvoista avioliittoa (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Taiwanin hallitus esittää, että yksityisoikeudellisesti avioliitto pysyy määritelmällisesti miehen ja naisen välisenä, mutta samaa sukupuolta oleville annetaan samanlainen oikeudellinen suoja kuin heteropareille.

Samaa sukupuolta olevat parit voisivat tulevaisuudessa adoptoida puolisonsa lapsia, periä toisensa ja olisivat velvoitettuja elättämään toisensa.

Taiwanissa tasa-arvoista avioliittoa edistävän järjestön koordinaattori Jennifer Lu huomautti heti uutistoimisto Reutersille, että lakiesitys ei silti takaa täysin samoja oikeuksia samaa sukupuolta oleville pareille. Adoptio-oikeus olisi rajoitettu.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang kommentoi esitystä sanomalla, että se ei ehkä täytä kaikkia odotuksia, mutta on alku.

Taiwanin parlamentin odotetaan äänestävän esityksestä toukokuussa.

Lähteet: Reuters, AFP